Home Ostalo Gadgeti Microsoft predstavio detalje Xbox Series X konzole

Microsoft predstavio detalje Xbox Series X konzole

Microsoft je u svojoj objavi napisao da novi Xbox dolazi u toku praznične sezone ove godine, i da će imati neke funkcije i opcije koje starije konzole nisu imale. Cena je i dalje nepoznata, ali se već u nekim krugovima špekuliše i o tome. Series X će koristiti grafiku 4K rezolucije, sa rasponom od 60 do 120 frejmova po sekundi u zavisnosti od toga da li je sadržaj u 4K ili 1080p rezoluciji. Ovo znači jasnije detalje čak i tokom zahtevnih akcionih scena u igrama. Nova konzola dobiće unapređenu grafičku karticu i procesor nove generacije, kako bi pokretala i one najzahtevnije igre.

Sony objelodanio specifikacije PlayStation 5 konzole

Specifikacije uključuju: 8 jezgara @ 3.8 GHz (3.66 GHz w/ SMT) za prilagođeni AMD Zen 2 CPU; 12 TFLOPS, 52 CU-a @ 1.825 GHz za prilagođeni AMD RDNA 2 GPU; poboljšani 7nm proizvodni proces; 16 GB GDDR6 memorije i 10GB @ 560 GB/s, 6GB @ 336 GB/s memorijski protok; 1TB NVME SSD skladišnog prostora + 1 TB Expansion Card + SB 3.2 External HDD podrška; 4K UHD Blu-Ray Drive; Performanse od 4K @ 60 FPS i do 120 FPS.

Vrhunski računari sposobni su da pokreću grafički zahtevne igre i do 200 frejmova po sekundi, a nova konzola iz Microsofta hoće da se približi ovim uređajima i praktično im postane konkurencija. Ono što im daje prednost u odnosu na računare jeste što su pristupačnije cenovno od računara, a neretko i jednostavnije za upotrebu i korišćenje. Kod nove konzole memorija za skladištenje iznosi 1 terabajt, ali je nadograđena brzina očitavanja.

Kao jedna od bitnijih funkcija izdvaja se mogućnost nove konzole da podrži igre svih svojih starijih prethodnika. Ovo će definitivno značiti mnogima koji žele da igraju svoje starije igre, ali sada u potpuno novom okruženju i sa izuzetnim performansama. Ostaje da se vidi kako će izgledati igre kada se uporede SonyPlaystation 5 i Xbox Series X, i koja će konzola odneti pobedu.

Pratite li Balkan Android i Balkan iOS na Viberu? Ako još ne, obavezno kliknite ovdje za Android, a ovdje za iOS i pridružite se našim Viber zajednicama!

(pcpress/benchmark)