Home Recenzije Nokia 3.4 – test, recenzija i utisci

Nokia 3.4 – test, recenzija i utisci

Nokia mobilni telefoni su nam ostali u sjećanju kao izdržljivi i dugoviječni telefoni koji su mogli sve – preživjeti mnogo dana korištenja na samo jednom punjenju, preživjeti padove ma kakvi oni bili, pa čak i više od toga. Međutim tada je Nokiu preuzeo Microsoft i stvari su krenule u drugom pravcu. Windows Phone nije bio uspjeh koliki se očekivalo da bude, a sa njegovim padom, palo je i povjerenje korisnika u Nokia telefone. Ali i ta era je iza nas – Microsoft je prodao Nokiu kompaniji HMD Global koja proizvodi telefone sa Android operativnim sistemom, pokušavajući ovom brendu vratiti stari sjaj i reputaciju. Koliko su uspješni u tome? Pa, s obzirom da nam je u redakciju na test i recenziju pristigla Nokia 3.4, vrijeme je da pogledamo šta se dešava u Nokia svijetu.

Osnovne informacije

Nokia je 3.4 telefon predstavila zajedno sa modelom 2.4 u septembru 2020. godine, međutim do korisnika su uređaji došli tek u oktobru. Riječ je o telefonu dimenzija 161 x 76 x 8.7 milimetara koji je iznenađujuće lagan sa svojih 180 grama. Naravno, kako to biva u posljednje vrijeme, riječ je i o relativno velikom telefonu sa IPS LCD ekranom dijagonale 6.39 inča koji ima omjer 19.5:9 i rezoluciju 720 x 1560 piksela. Rezultirajućih 269 piksela po inču i nije neka prevelika brojka, međutim sasvim je dovoljno..

Iako ovo nije uređaj previsoke cijene, ispod haube nalazi se Snapdragon čip. Konkretno, u pitanju je Snapdragon 460. To znači osmojezgreni procesor sa četiri Cortex-A73 i četiri Cortex-A53 jezgra brzine 1.8 GHz te Adreno 610 grafičkim procesorom. Zajedno sa 3 ili 4 GB RAM-a, ovaj uređaj barem na papiru ima solidne performanse. Tu je naravno i 32/64 GB interne memorije proširive microSDXC memorijskom karticom. Kada su u pitanju kamere, Nokia 3.4 dolazi sa selfi kamerom rezolucije 8 MP, te tri zadnje kamere rezolucija 13 MP (široka), 5 MP (ultraširoka) te 2 MP (senzor dubine).

Svi Nokia telefoni su dio Android One programa, te tako i Nokia 3.4 dolazi sa Android 10 operativnim sistemom te vanilla korisničkim interfejsom. To, zajedno sa baterijom kapaciteta 4000 mAh i mogućnošću brzog punjenja sa do 10W snage, je najzanimljivija stavka ovog mobilnog telefona.

Sadržaj pakovanja

Kao što smo naveli i u našoj recenziji Nokia 2.4 uređaja, pakovanja novih Nokia uređaja su manje-više slična onim do sada. Ne znači, naravno, da su loša, ali se nadamo da će sa novim uređajima Nokia ipak malo više poraditi na prezentaciji uređaja korisniku. U videozapisu ispod možete pogledati naše otpakivanje Nokia 3.4 mobilnog telefona.

Dizajn i kvalitet izrade

Kako je u pitanju uređaj čiji je cilj po što manjoj cijeni donijeti što bolje korisničko iskustvo, sasvim je za očekivati da će uređaj biti napravljen od plastike. Međutim proizvođači često odluče dodati određene detalje koji će smanjiti monotonost dizajna. Tako Nokia 3.4 dolazi sa tekturisanom zadnjom stranom, a naš primjerak je u zanimljivoj plavoj boji koju Nokia naziva Fjord. Zahvaljujući teksturi na pozadini, pod različitim uglovima telefon može poprimiti i ljubičastu nijansu, što je definitivno zanimljiv detalj. Još jedan zanimljiv detalj jeste činjenica da je Nokia logo, koji se nalazi na sredini poleđine, zapravo ugraviran u plastiku i ima reflektivnu pozadinu. Osim zanimljive teksture i Nokia logotipa, na pozadini se još nalaze i podaci o certifikaciji (pri dnu) te ostrvo sa kamerama (pri vrhu) i senzor otiska prsta.

Okrenite telefon na drugu stranu, i dočekati će vas naravno ekran. Ispod ekrana nalazi se nešto veći bezel sa Nokia logotipom, dok je u gornjem lijevom uglu ekrana selfi kamera u punchole stilu. Iznad ekrana nalazi se, naravno, zvučnik za razgovore.

Kada su u pitanju ivice odnosno okvir uređaja, krenimo od dna. Tu pronalazimo USB-C utor za punjenje, mikrofon za razgovore i zvučnik. Sa gornje strane pronalazimo sekundarni mikrofon kao i 3.5 milimetarski utor za slušalice. Desna strana ne donosi ništa neuobičajeno – power dugme te tasteri za podešavanje glasnoće zvuka. Lijeva strana ipak sadrži jednu novost: pored utora za SIM kartice, tu je i još jedno dugme. U pitanju je dugme koje aktivira Google asistenta te iako se ta funkcija može isključiti, dugmetu se ne može dodijeliti neka nova funkcija.

Hardver i performanse

Do sada smo naučili da, telefoni koji imaju nižu cijenu, pretežno dolaze sa MediaTek procesorima. Međutim to nije slučaj sa ovim uređajem, s obzirom da se ispod haube nalazi Snapdragon 460 čip izrađen u 11nm procesu. To podrazumijeva osmojezgreni procesor brzine 1.8 GHZ sa četiri Cortex-A73 te četiri Cortex-A53 jezgra, te Adreno 610 grafički procesor. Osim toga, tu su i dva modela uređaja, sa 3 ili 4 GB radne memorije, a naš model je onaj slabiji sa manje radne memorije.

Situacija je jasna: kako je na papiru, tako je i u praksi. Nokia 3.4 ima dovoljno radne memorije i dovoljno jak čip da podnese sve zadatke koje mu zadate, kao solidan multitasking. Gejming, naravno, nije jača strana ovog uređaja međutim nije ni planirano da bude. Moguće je pokrenuti i neke zahtjevnije igre uz solidnu grafiku i performanse, što je pohvalno. Sve u svemu, ne možemo se požaliti na performanse ovog uređaja.

U galeriji ispod možete pogledati i rezultate benčmark testova Nokia 3.4 uređaja.

Softver

Čar Android operativnog sistema krije se u činjenici da ga je moguće modifikovati. Tako proizvođači kreiraju svoje korisničke interfejse koji su jedinstveni samo za njihove mobilne telefone, što ih izdvaja iz gomile. Međutim, postoji još jedna mogućnost ukoliko proizvođač ne želi kreirati vlastiti korisnički interfejs već jednostavno želi pružiti što iskustvo sa što redovnijim ažuriranjima. Tu na scenu stupa Google Android One program.

S obzirom da smo se malo više pozabavili softverom u našoj recenziji Nokia 2.4 telefona, preporučujemo vam da pročitate i taj tekst. Također, ukoliko vas zanima više o Android One programu, pisali smo i o tome. Ukratko, u pitanju je verzija Android operativnog sistema koja ažuriranja dobija direktno od Google-a, čime se osiguravaju redovna sigurnosna ažuriranja te ažuriranja verzije operativnog sistema. Dok neki smatraju da je ovaj pristup pogrešan u slučaju Nokie, vjerujemo da je ispravan potez fokusirati se prvo na hardver, a zatim prilagođavati softver – ukoliko uopšte bude potrebe za tim.

Kamera

Nokia je u model 3.4 “spakovala” četiri kamere – tri na zadnjoj i jednu na prednjoj strani uređaja. Sa prednje strane nalazi se selfi kamera rezolucije 8 MP, dok se sa zadnje strane na ostrvu nalaze kamera rezolucije 13 MP sa autofokusom sa detekcijom faze (PDAF), 5 MP ultraširoka kamera te dubinski senzor rezolucije 2 MP. Zajedno sa tri zadnje kamere, na ostrvu je smješten i LED blic. Sve četiri kamere imaju mogućnost snimanja videozapisa u fullHD (1080p) rezoluciji, sa 30 frejmova po sekundi.

Što se tiče korisničkog interfejsa aplikacije kamere, u pitanju je nije Android vanilla interfejs, već je aplikacija ipak malo dorađena tako da sadrži opcije koje odgovaraju ovom mobilnom telefonu. Aplikacija ne sadrži neke posebne napredne opcije kao ni Pro mod, ali sadrži panorama, portret i noćni mod.

Kada su u pitanju fotografije konkretno, u galeriji ispod možete pogledati primjerke fotografija napravljenih sa glavnom odnosno širokom, te ultraširokom kamerom, kao i svojevrsno poređenje između ove dvije kamere.

Kao što smo spomenuli, videozapise je moguće snimati u maksimalnoj rezoluciji od 1080p sa 30 frejmova u sekundi, međutim kao što ste primijetili iz snimaka ekrana interfejsa aplikacije – to nije jedina opcija. Videozapise je također moguće snimati i u 720p rezoluciji, sa 30 ili 60 frejmova po sekundi. Svakako, upitno je koliko je zapravo koristan 720p snimak u 2021. godini, pa makar imao i 60 frejmova po sekundi, ali ako ništa – ponuđena vam je opcija. Primjer videozapisa u 1080p rezoluciji možete pogledati ispod.

Baterija

Složiti ćete se sa nama kada kažemo da sve specifikacije na papiru ne vrijede bez dobrog životnog vijeka baterije. Poenta mobilnog telefona jeste da bude mobilan, zar ne? Srećom, Nokia je mislila i na to te je u Nokia 3.4 “upakovala” bateriju kapaciteta 4000 mAh sa mogućnošću brzog punjenja snagom od 10W. Iako nije u pitanju neka fenomenalna brzina punjenja, telefon se od 0 do 100% kapaciteta baterije napuni za otprilike 2 sata, a ta dva sata punjenja vam pružaju do dva dana umjerenog korištenja. Naravno, sa nešto intenzivnijim korištenjem je to i manje, međutim lijepo je vidjeti još mobilnih telefona kojim baterija traje dan korištenja, ako i toliko.

Zaključak

Kao i sa Nokia 2.4 mobilnim telefonom koji smo imali priliku recenzirati zajedno sa Nokia 3.4, poenta je jasna: koliko para, toliko muzike. U pitanju je telefon niske ili niže srednje klase, zavisno od gledišta, od kojeg se i ne može očekivati da ima nevjerovatne performanse kao neki drugi mobilni telefoni. Naravno, to ne znači da Nokia 3.4 ne obavlja svoj posao  – štaviše, obavlja ga jako dobro. Zastajkivanja tokom perioda recenziranja telefona nije bilo, životni vijek baterije je dobar, te su sveukupni dojmovi pozitivni.

No ono što nas mori jeste nedostatak nečeg višeg, nedostatak adekvatne premium klase. Jasno je da se najviše konkurencije nalazi upravo u klasi u kojoj je i Nokia 3.4 telefon, međutim na polju premiuma nema realne konkurencije te bi Nokia sa kvalitetno realizovanim premium telefonom mogla ići brže ka svom ultimativnom cilju, odnosno vraćanju sjaja nekad izuzetno popularnom brendu. No sve ide svojim tempom, te prema ovome što smo vidjeli do sada Nokia zaista ima potencijal da ponovo postane ono što je nekad bila.