Home Ostalo Gadgeti Nokia predstavila svoj prvi pametni TV – Nokia 55CAUHDN

Nokia predstavila svoj prvi pametni TV – Nokia 55CAUHDN

Sredinom prošlog mjeseca stigla je informacija kako se Nokia namjerava uključiti na tržište pametnih televizora. Informacija se pokazala tačnom, prvi pametni televizor s Nokijinim imenom ovih je dana predstavljen u Indiji – Nokia 55CAUHDN.

Iz oznake modela odmah je jasno kako se radi o 55-inčnom modelu. No za sve ostale informacije o specifikacijama potrebno je zaviriti u zvaničnu dokumentaciju. Prema njoj, Nokia 55CAUHDN spada u seriju Android televizora, zasniva se na Androidu 9.0, ima ugrađenu podršku za Chromecast, Google Play, YouTube i Google Assistanta.

Rezolucija 55“ ADS panela je 4K, odnosno 3.840 x 2.160 piksela. Frekvencija osvježavanja je 60 Hz, osvjetljenje 400 nita, a kontrast 1.200:1. Kako je ADS panel, gotovo pa isto što i IPS panel vidljivi uglovi su im takođe isti – 178 stepeni (horizontalno i vertikalno).

Televizor pokreće SoC sa četiri Cortex-A53 jezgre koje rade na brzini od 1 GHz. Za grafiku je zadužen GPU čip Mali-450. Da bi operativni sistem i prateće aplikacije radile glatko Nokia je ugradila 2,25 GB RAM-a, a za skladištenje aplikacija i 16 GB interne memorije.

Osigurana je i podrška za bežične tehnologije Wi-Fi (802.11 a/b/g/n) i Bluetooth (5.0). Od portova televizor ima tri HDMI, dva USB porta (1x USB 2.0, 1x USB 3.0) i jedan RJ45 (Ethernet) port. Zvuk je riješen preko integrisanog soundbara s dva JBL-ova zvučnika od 12W te preko podrške za Dolby Audio i DTS TruSurround tehnologije.

Nokia navodi kako je ovo njihov prvi, ali ne i jedini televizor koji će uskoro stići na indijsko tržište. U planu imaju još nekoliko modela, najvjerovatnije sličnih specifikacija samo s većom dijagonalom ekrana. Kako smo već naveli, televizor će za početak biti dostupan isključivo u Indiji preko njihove online prodavnice Flipkart, i to od 10. decembra 2019, po cijeni od oko 590 USD.

(bug)