Home Android Razvoj aplikacija Odakle početi sa pisanjem Android aplikacija

Odakle početi sa pisanjem Android aplikacija

Pisanje aplikacija za Android je više od običnog učenja sintaksi. Za kreiranje Android aplikacija potreban je cijeli set alata s kojima možda niste upoznati. Ovo što vam danas donosimo nije detaljan vodič, nego pregled alata koje možete koristiti kao i mjesta na kojima možete naći više informacija. Ovi alati zahtijevaju različite nivoe iskustva, za neke ne morate imati iskustva dok je za neke iskustvo obavezno.

Ukoliko ste spremni da se pomjerite sa teorije i sintaksi na stvarno razvijanje aplikacija, evo šta vam treba.

Android Software Development Kit (SDK)

SDK je kolekcija alata koji će vam pomoći u kreiranju vaših Android aplikacija. Alata unutar SDK ima više, a mi ćemo ovdje nabrojati neke od njih:

Eclipse/Android Studio

android razvoj aplikacije odakle poceti 2 eclipse

Za Android postoje dva primarno integrirana developerska okruženja (IDE). IDE je glavni program gdje ćete pisati kod i sklapati aplikaciju. Može vam pomoći u organizaciji ili editovanju raznih fajlova u vašoj aplikaciji, upravljanju paketima i podršci za biblioteke koje će vašoj aplikaciji trebati , te testiranju istih na stvarnim uređajima ili emulatorima.

Defaultno integrisano developersko okruženje (IDE) za Android je Eclipse. Eclipse vam dopušta da, između ostalog, modificirate Java i XML fajlove i organizirate razne dijelove vaših aplikacija. Verzija koju dobivate od Googlea uključuje menadžer paketa koji vam omogućava nadogradnju na najnovije Android alate čim ih Google objavi.

Glavna alternativa je Android Studio, koji trenutno direktno pravi Google. Kao mnogi Googleovi projekti, Android Studio se još uvijek može smatrati u beta fazi. Dugoročne namjere Googlea za Android Studio jesu da zamijeni Eclipse kao primarni IDE za razvoj Androida. Naravno, to ne znači neophodno da je namijenjen svakome. Primjera radi, ako trebate da iskoristite Native Development Kit (NDK) za aplikacije poput igara, Eclipse je obavezan.Međutim, Android Studio je dobra opcija zbog mogućih budućih događaja, kao i ako ste za sada spremni tolerirati neke moguće bugove.

Bez obzira koje IDE odabrali, korištenje je isto kao kod Photoshopa: može uraditi tonu dobrih stvari ali ćete vjerovatno učiti samo rad sa individualnim alatima kada se stvori potreba za njima. No, ovo je također dobra startna pozicija za osnove razvijanja Android aplikacija. Ispod se za početak nalazi nekoliko dobrih vodiča i izvora:

Udacity – Developing Android Apps: ovaj kurs od 8 sedmica ima dosta slobodnih elemanata i podučavanja se vrši direktno od strane Googleovih inženjera. Ovaj kurs će vam pomoći da naučite neke od ključnih koncepata koji će vam trebati.

Android Development Training: dio Googleove dokumentacije uključuje i trening vodiče za korištenje njihovih alata. Ovi dokumenti provest će vas kroz osnovne karakteristike IDE-a. Ukoliko nemate mnogo iskustva u razvoju aplikacija, ovo vas ne bi moglo pretvoriti u eksperta, ali će vam definitivno pomoći u učenju alata.

Vogella: bitno je napomenuti da Vogella vodiča ima u svakoj sekciji ovog članka. Ovaj ogromni set vodiča obuhvata sve što se može obuhvatiti. Ukoliko drugi ne pokrivaju nešto, obratite se Vogelli.

ADB

android razvoj aplikacije odakle poceti 3 adb

Primarna svrha ovog alata je pomoć u razvoju aplikacija i kao takav je uključen u Android SDK. ADB možete koristiti za pokretanje softvera ili izvršenja promjena na vašim uređajima ukoliko su povezani sa računarom. Ovdje je nekoliko osnovnih alata koje možete koristiti sa ADB-om, ali ako želite da kao developer naučite više, pogledajte ovo:

ADB Documentation: Ovo je primarni resurs od Googlea o ADB-u koji pokazuje kako aDB funkcionira. Ovdje možete saznati o većini mogućnosti ADB-a.

Vogella – Using the Android Debug Bridge: Još jedan Vogella vodič, koji pokriva osnove rada ADB-a i neke od najčešćih stvari koje s njim možete raditi. Ako ne želite da prekopavate uzduž i poprijeko Googleovu dokumentaciju radi jedne komande koja vam treba, odavde bi vam bilo dobro početi.

Smjernice za razvijanje Android aplikacija (Android Developer Guidelines)

android razvoj aplikacije odakle poceti 4 developer guidelines

Google održava ogromni kolekciju dokumentacije i resursa o tome kako programirati vaše aplikacije. Ukoliko ste novi u svemu ovome, ne bi vam škodilo da ovdje prođete kroz određene vodiče. Vodiči su poredani tako da se oslanjaju jedan na drugi (pogledajte Android Developer Training iznad). Ovdje su neke sekcije na kojima se vrijedi malo zadržati ukoliko tek počinjete:

Google Services: Govorili smo i prije o Google Play Services, ali ćemo se dada koncentrirati na ono što se dešava ispod onoga što vidimo izvana. Google nudi širok spektar opcija koje biste inače morali praviti sami kao npr. opcije vezane za mapu i lokaciju, cloud backup, sign-in usluge itd.Sve to možete provjeriti ovdje.

API Guides: Google Services odvojene su od standardnih API-a, o kojima možete ovdje pročitati, počevši od kodiranja i kreiranja osnovnih animacija do senzora i povezivanja na internet. Ovdje se nalazi mnogo informacija zahvaljujući kojima svojoj aplikaciji možete dodavati nove funkcionalnosti.

Sample Code: Nekada mnogo pomaže kad vidite kako je neko nešto uradio prije vas. Ova sekcija pokazuje vam šablone sa kodovima za razne funkcije. Ovo vam može dati uvid u to kako nešto funkcionira.

Smjernice Android dizajna (Android Design Guidelines)

[youtube id=”Q8TXgCzxEnw” width=”600″ height=”350″]

Osim developerskih smjernica, tu su i dizajnerske smjernice. Google se sve više fokusira na podučavanje developera kako da prave aplikacije koje, uz to što dobro rade, dobro izgledaju. To u prevodu znači da iza onoga što vi vidite na ekranu vašeg uređaja stoji dosta uloženog truda u izgled, animacije, raspored tipki itd.

Mjesto na kojem možete dobiti više informacija je Android Design Guidelines, koje su ujedno i druga veća podsekcija Googleove službene dokumentacije. Imajte na umu da je ovo ovdje za ljude koji vjerovatno nemaju potpunu predstavu o vizuelnom dizajnu pošto je isti vezan za kreiranje interfejsa aplikacije. Drugim riječima, ukoliko već znate kako će vaša aplikacija izgledati, ovo vam vjerovatno neće ni trebati. Ako već znate kako vaše aplikacije izgledaju a niste dobri u kreiranju dobrog i dopadljivog izgleda, ovaj dio namijenjen je vama.

Ovdje je lista nekih od korisnih područja za početi:

Uređaji (Devices): Android nije ograničen samo na telefone. Ovo područje pomoći će vam da naučite kako su telefoni, tableti, televizori i satovi povezani te kako napraviti interfejs tako da odgovara na sve ove uređaje.
Obrasci (Patterns): Android je sagrađen na struktuiranih sučeljima. Ovo područje uči vas kako aplikacije rade tako da možete dizajnirati framework nac kojim ćete graditi svoj dizajn.
Material Design Documentation: Ovo je tehnički za sada odvojena sekcija, ali Googleova najnovija verzija Androida donijet će novi tip dizajnerskog jezika nazvan Material Design. ovdje možete vidjeti šta to zapravo znači i kako se to može uklopiti u trenutno aktuelne smjernice. Ovo vam također može pomoći ukoliko nemate iskustva u kreativnom promišljanju o tome kako korisnici zapravo koriste aplikacije, čak i ako ne slijedite specifične perporuke.

GitHub/BitBucket

android razvoj aplikacije odakle poceti 5 github bitbucket

 

Dok razvijate aplikaciju, oko vas je mnogo fajlova kojim tebate upravljati, zbog čega će vam trebati način za praćenje promjena. Git je jedan od najčešće korištenih protokola za upravljanje novim verzijama ili promjenama u postojećem softveru. Git je malo kompleksniji od osnovnog alata za backup, no dovoljno je fleksibilan da vam dopusti da upravljate sa više različitih grana vaše aplikacije, kao i povlačenje sa starih verzija aplikacije ukoliko nešto pođe po zlu.

Dvije najčešće usluge koje se koriste za upravljanje projektima sa Gitom su GitHub i BitBucket. Obje koriste isti protokol i mogu biti integrisane direktno u Eclipse ili Android Studio. BitBucket vam dopušta da imate privatna skladišta za projekte besplatno, dok GitHubove besplatne ponude moraju biti javno prikazane osim ako platite dodatno. Ovdje su neki resursi koji vam mogu pomoći u počecima rada sa Gitom:

BitBucket Tutorials: Atlassian, tvorac BitBucketa, ima seriju vodiča o tome kako početi sa Bitbucketom i uvesti vaše projekte.
GitHub Guides: GitHub također ima odiče o podešavanju usluge koje možete ovdje naći. Neki od vodiča u nekim slučajevima se pozivaju na starije verzije softvera, ali vam to generalno ne bi trebao biti problem.
Vogella Git Tutorial: ovo je još jedan vodil od vogelle, u kojem  se objašnjava šta je zaprao Git i kako vam može pomoći u upravljanju vašim cjelokupnim projektom.

Razvijanje Android aplikacija je mnogo više od pukog prebacivanja Jave u tekst editor. Ukoliko imate nešto iskustva u pisanju kodova ali se još niste upuštali u konkretno razvijanje aplikacija, postoji mnogo toga što niste svjesni da trebate znati. Dobra strana je što sigurno niste jedina osoba koja ide ovim putem. Ovo su samo neki od alata koje trebate i nadamo se na će vas ovi vodiči usmjeriti na pravi put.

 

(lifehacker.com)