Home Ostalo Gadgeti Panasonic napravio uređaj koji spašava izgubljene TWS Bluetooth slušalice

Panasonic napravio uređaj koji spašava izgubljene TWS Bluetooth slušalice

Bežične true wireless slušalice najpopularniji su proizvod u segmentu potrošačke elektronike proteklih godina. Njihova malena masa i veličina, kao i činjenica da ih je lako i ugodno nositi u ušima, u kombinaciji s kvalitetnim zvukom, privukli su brojne kupce. Ali kako se ovakve slušalice nalaze u posjedu sve većeg broja ljudi, primjećuje se i trend sve češćeg gubljenja jedne ili obe slušalice, upravo zbog njihove minijaturne veličine.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

S ovim problemom susrela se japanska željeznička kompanija JR East, čiji su radnici samo od jula do septembra ove godine na svojih 78 stanica u Japanu zabilježili čak 950 slučajeva kada su putnicima slušalice pale na opasno mjesto, na šljunak između šina. Kako su slušalice vrlo malene, čistači ih nisu mogli odatle izvlačiti standardnim mehaničkim štipaljkama (kao što možete vidjeti u priloženoj reportaži japanske televizije), pa je u pomoć priskočio Panasonic.

Xiaomi dizajn kamere u stilu Galaxy K telefona donosi drastično bolje performanse

Ova kompanija predstavila je svoju inovaciju – prijenosni usisavač s produžetkom i usisnim “prstima” prilagođenima upravo za hvatanje bežičnih slušalica s tla. Uređaj je potrebno postaviti iznad izgubljene slušalice, a on će je vakuumom prikupiti i zadržati na svom vrhu.

Naredne godine, snaga punjenja telefona prelazi 200W

Osim što će olakšati posao ljudima zaduženima za održavanje željezničkih stanica, ova inovacija mogla bi spasiti i ljudske živote. Naime, željezničari u SAD-u kažu kako nije neuobičajeno da se oni kojima slušalice ispadnu među šine, siđu na iste tamo kako bi ih dohvatili, izlažući se tako potencijalno smrtonosnim situacijama.

Test brzine: Apple iPhone 12 Pro protiv Samsung Galaxy Note20 Ultra