Home Telefoni Pojavio se video koji prikazuje Huawei Mate 30 Pro render

Pojavio se video koji prikazuje Huawei Mate 30 Pro render

Huawei je već objavio da će se zvanično predstavljanje nove Mate 30 serije održati 19. septembra u Münchenu, a mi smo o njemu iz glasina prikupili već prilično veliku količinu informacija. Danas je @OnLeaks još jednom objavio rendere modela Mate 30 Pro, a procurila je i velika količina detalja o specifikacijama.

Google predstavio Android 10

Što se dizajna tiče, već je već poznato da će novi Huaweijev top model zadržati izrez na vrhu ekrana u kojem će vjerojatno smjestiti sekundarni zvučnik, naprednu 3D kameru za prepoznavanje lica i sve senzore, dok će na poleđini modul četverostruke kamere poprimiti okrugli oblik.

Kad smo kod kamere, recimo da bi ovaj model trebao dodatno unaprijediti kvalitetu fotografije, s obzirom da će donijeti čak dva 40 MP senzora, od kojih će jedan vjerojatno biti primarni s naprednim RYB senzorom, a drugi rezervisan za ultra-širougaonu fotografiju. Takođe postoji teorija da će druga 40 MP kamera poslužiti za isključivo za snimanje video sadržaja i tim unaprijediti karakteristiku u kojoj Huawei pomalo kaska za Samsung i Apple uređajima. Tu je još i 8MP telefoto kamera za koju još ne znamo koliki nivo optičkog povećanja će imati, kao i sada obavezni TOF senzor.

Od ostalih detalja važno je istaknuti da će ekran imati dijagonalu od 6,6 inča, a ukupne dimenzije kućišta iznosiće 158,1 x 73,6 x 8,7 milimetara, što znači da će ostati u okvirima prethodnika – Mate 20 Pro.

Novost u dizajnu je i tzv. waterfall ekran koji je već viđen na jednom od Oppovih modela i praktično predstavlja evoluciju u razvoju zakrivljenih ivica ekrana. Naime, ako se ove glasine pokažu tačnima, Mate 30 Pro će s lijeve i desne strane biti potpuno bez ivica, jer će se i dio ivice sastojati od ekrana, zbog čega je i došla asocijacija na vodopad. Da će ovakva koncepcija kućišta i ekrana biti atraktivna, uopšte ne treba sumnjati, a koliko će biti praktična, ostaje za vidjeti.

Još jedna novost navodno je i potpuni nestanak fizičkog dugmeta za podešavanje zvuka, koju je Huawei očito izbacio kako bi zadržao kontinuitet „waterfall“ dizajna. Umjesto pritiskanja dugmadi, pojačavanje i smanjivanje tona trebalo bi se odvijati putem dodira po ivici kućišta, za što će navodno biti zaduženi posebni senzori. Ovo je još jedan zanimljiv, ali i riskantan korak naprijed, jer će tek korisničko iskustvo pokazati njegovu praktičnost.

Što sečipseta tiče, već i ptice na grani vjerovatno znaju da će Mate 30 Pro biti pokretan Kirin 990 procesorom kojeg će Huawei u petak zvanično predstaviti na IFA sajmu u Berlinu, a prema trenutno dostupnim informacijama, u startu bi trebao sadržavati 5G modem.

Na kraju dodajmo da će s obzirom na američko-kineski trgovački rat i komplikovan sistem sankcija Mate 30 Pro vjerojatno biti predstavljen bez Googleovih aplikacija, jer Google nije uspio dobiti potrebna odobrenja za prodaju licenci od svog ministarstva trgovine. To, naravno, ne znači da licence neće stići naknadno, kao iz za neke druge modele, ali u ovom trenutku je skoro pa gotovo da ćemo Googleove aplikacije na ovom modelu morati „sideloadovati“.

Naprednim korisnicima, kakvima je ovaj uređaj i namijenjen, pojam sideoadanja ne bi trebao biti stran, a radi se o relativno jednostavnoj instalaciji Google frameworka u vlastitoj režiji, slično kao što smo do sada radili na Xiaomijevim modelima s kineskim ROM-ovima. Ostaje za vidjeti hoće li Huawei u tu svrhu ponuditi neko „one-click“ rješenje kako bi kupcima olakšao korištenje.

I na kraju, s obzirom da se radi o glasinama, sve ove informacije treba uzeti s rezervom, a kako će Mate 30 Pro na kraju izgledati i kakve će novosti donijeti, vidjet ćemo 19. septembra.

(mobhr)