Home Apple iOS Pokrenuta razvojna verzija Windowsa za ARM na MacBooku sa Apple M1 čipom

Pokrenuta razvojna verzija Windowsa za ARM na MacBooku sa Apple M1 čipom

Kao što su glasine i na najavljvale, Apple je početkom mjeseca predstavio prvi MacBook koji pokreću Apple M1 čipovi. Novi MacBook-ovi rade na čipovima zasnovanima na ARM arhitekturi i mogu se pohvaliti boljim performansama od Intel Mac-a. Programer po imenu Alexander Graf je pokrenuo ARM verziju Windows-a na Mac M1 mašini.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

MacOS nudi Boot Camp za one koji žele da instaliraju Windows i dual boot svoj Mac. Međutim, Boot Camp podržava samo Intel Mac, a ne one sa M1 čipom.Mnogim korisnicima Mac-a je potrebna podrška za Windows i upravo je to programer smislio. Graf je virtuelizovao ARM verziju operativnog sistema Windows za Mac M1 uz pomoć QEMU virtuelizatora otvorenog koda. Čip M1 zasnovan je na ARM arhitekturi i zato nije moguće instalirati x86 Windows pomoću Boot Camp-a. Međutim, programer je pronašao zaobilazno rešenje. Graf objašnjava da Windows Arm 64 može pokretati x86 aplikacije, iako na manjoj brzini.

Microsoft navodno planira da Windows 10 naredne godine dobije mogućnost da pokreće Android aplikacije

Programer je mogao da pokrene Windows Arm64 Insider Preview uz pomoć Hipervisor framework-a. Na ovaj način možete da koristite tehnologije virtuelizacije bez potrebe za prevođenjem, odnosno virtuelna mašina može direktno pristupati hardveru. Međutim, Graf je koristio prilagođenu QEMU zakrpu kako bi poboljšao performanse i približio ih gotovo izvornim. Nepotrebno je reći da je ovo samo zaobilazno rešenje i ne toliko stabilno kao Boot Camp. Graf je postavio i izjavu o odricanju odgovornosti koja kaže da su „sve zakrpe na mailing listi – ali još uvek ne očekujte stabilan, potpuno funkcionalan sistem“.

Huawei P50 bi navodno trebao dobiti tečna sočiva kamere

Apple ne isključuje dovođenje Windows-a na Mac koji pokreću M1 čipovi. Craig Federighi prebacio je loptu na Microsoftov teren i rekao da je na njima da li žele da Windows radi na M1 čipu jer samo Microsoft može licencirati svoju ARM verziju operativnog sistema Windows za korisnike M1 Mac računara.

Spisak Xiaomi telefona za koje se očekuje MIUI 13 nadogradnja

(benchmark)