Home Uputstva Savjeti za duže trajanje baterije Android telefona

Savjeti za duže trajanje baterije Android telefona

Telefoni postaju sve veći, procesori postaju sve manji i možda vam se čini da samo jedna stvar ostaje ista, a to je baterija. Za proizvođače bi bolje bilo da se fokusiraju na problem baterije i da smisle način kako će pametni telefoni da rad duže od jednog dana bez punjenja.

Brze popravke

Osvjetljenje ekrana: Možda je očigledno, ali svijetiliji ekran znači i veću potrošnju baterije. U većini slučajeva ekran je najveći potrošač energije baterije. Najlakše rješenje bi bilo korištenje automatskog podešavanja osvjetljenja ekrana. Kada vam je baterija pri kraju možete ručno smanjiti osvjetljenje na minimalno. Međutim, ja lično ne bi previše žrtvovao osvjetljenje ekrana, jer bolje da se brže troši baterija telefona, nego moje oči.

Jačina signala: Ovo možete provjeriti na Settings → General → Battery i onda pritisnete na grafikon. Ako je grafikon zelen to je dobro, međutim ako je crven to znači da je signal slab. To znači automatski da će se i baterija brže potrošiti. Ne možete puno učiniti po ovom pitanju, eventualno da promijenite operatera ako u tom području ima bolju pokrivenost.

Bluetooth: Ovo je očigledno, ali vjerovali ili ne, mnogo ljudi drži upaljen Bluetooth ili WiFi iako ih možda u tom trenutku ne koristi. Osim ako nemate preveliku potrebu, isključite ih. Međutim, pametni telefon i jeste pametan zbog mogućnosti koje mu pružaju Bluetooth, WiFi ili 3G/4G, tako da pretpostavljamo da ne biste trebali baš žrtvovati te usluge radi dužeg trajanja baterije.

Obrišite nepotrebne aplikacije: Sasvim sigurno imate bespotrebnih aplikacija na vašem telefonu, obrišite ih, jer mogu raditi u pozadini i trošiti vam bateriju. Provjerite koje aplikaciju troše bateriju Settings → General → Battery. Neke aplikacije poput Google+ ili Skype troše dosta baterije i ako ih ne koristite, obrišite ih slobodno.

Crna pozadina: Ovo pomaže samo kod nekih telefona koji koriste AMOLED ekran, kao npr. Samsung Galaxy S.

Bežično punjenje

bezicno punjenje nexus 5

Da li ste znali da bežično punjenje nije efiksano kao tradicionalno punjenje preko kabla? Ako želite da vaš telefon se brže napuni, koristite tradicionalno punjenje preko kabla. Bez obzira, kupovina telefona sa bežičnim punjenjem je odlična ideja, jer npr. dok ste na poslu, možete telefon konstatno po malo puniti, kako bi uvijek imali telefon sa napunjenom baterijom.

Izbjegnite rizike

  • Nemojte razgovarati na telefon, dok se on puni.
  • Toplota je glavni razlog smanjenog životnog vijeka baterija. Definitivno nije dobra ideja da ostavite vaš telefon dirketno izložen suncu.
  • Korištenje baterija nepoznatih proizvođača nije preporučljivo i može biit opasno. Pisali smo dosta puta o tome kako su razni telefoni eksplodirali, zapalili se, povrijedili ljude, zapalili kuće i slično. To je sve uglavnom bilo zbog baterija ili punjača nepoznatih proizvođača.
  • Nije dobra ideja često potpuno prazni Li-ion bateriju, jer na taj način bateriju možete izložiti stresu, ali je dobro jednom u 30 punjenja isprazniti bateriju, kako bi baterije koje imaju mjerač energije  mogle pravilno kalibrisati.

Da li će se šta promijeniti u budućnosti?

Dobra stvar da životni vijek baterija i njena dugotrajnost nije nsamo prioritet korisnika, nego i velikih kompanija. Korisnici su umorni od svakodnevno punjenja baterija, ali velike kompanije kao što su Samsung, Apple, Nokia i LG su najavili da rade na unapređenju baterija pametnih telefona. Nadajmo se barem da će u 2014. godini telefoni dolaziti sa baterijama većeg kapaciteta.

Povezane vijesti

Greenify (Root): pomoć u produžavanju trajanja baterije

Kako produžiti trajanje baterije Android uređaja?

(phonearena)