Home Windows Windows PC Seagate sprema hard disk od 20 TB

Seagate sprema hard disk od 20 TB

U svijetu računara jedna je stvar sigurna – nikad dovoljno prostora za skladištenje. Bez obzira na to kako i koliko te za što tačno koristili računar, nije šteta imati koji gigabajt viška. Neki problem nedostatka prostora rješavaju brisanjem nepotrebnih podataka, a drugi vanjskim dodatnim prostorima za skladištenje (vanjski diskovi ili oblak).

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Ali u Seagateu pripremaju novi hard disk koji bi trebali predstaviti u decembru, a koji bi trebao oduševiti sve kojima hronično nedostaje prostra za skladištenje. Radi se o prvom hard disku koji koristi tehnologiju HAMR (heat-assisted magnetic recording, odnosno magnetno zapisivanje pomoću toplote) i koji će zahvaljujući tome imati kapacitet od nevjerojatnih 20 TB.

Novo Windows 10 ažuriranje vam može donijeti probleme sa drajverima

HAMR tehnologija funkcioniše tako da hard disk privremeno zagrije materijale od kojih su diskovi napravljeni, što ih čini podložnijima magnetnom mehanizmu unutar samog diska. To olakšava upisivanje podataka na manje prostore na disku, odnosno omogućuje gušće upise, a time i veći kapacitet.

Sony obećava bolji ekran i selfi kameru za Xperia 1 III telefon

Seagate će svoj gigantski disk lansirati u sklopu serije Exos 20+, a šuška se kako bi se u istoj seriji trebali pojaviti i diskovi s još većim kapacitetom. Iz Seagatea nisu htjeli otkriti neke konkretnije detalje o samom disku, odnosno seriji, ali u javnost je procurilo da će diskovi trošiti manje od 12 W struje, a prema trenutno dostupnim podacima upisivaće i čitati podatke brzinom većom od 261 MB/s.

Kineski proizvođač čipova SMIC završio pod američkim sankcijama

(zimo)