Home Ostalo Električna i Autonomna Vozila Škoda pokrenula mobilnu aplikaciju koja na osnovu zvuka prepoznaje da li je...

Škoda pokrenula mobilnu aplikaciju koja na osnovu zvuka prepoznaje da li je automobil neispravan

Škodina mobilna aplikacija Sound Analyser namijenjena je serviserima Škodinih vozila, koji uz njezinu pomoć mogu lakše i brže otkriti kvarove na vozilu ili saznati koje dijelove uskoro treba zamijeniti. Ova inovativna aplikacija nastala je u Škodi kao pokušaj digitalizacije automobilske dijagnostike kod ovlaštenih zastupnika i servisera. Podržava telefone i tablete zasnovane na Androidu, a od juna prošle godine uspješno je testirana u 14 zemalja kod 245 Škodinih ovlaštenih zastupnika.

Znate li da možete pratiti Balkan iOS i putem Vibera?

Sound Analyser se koristi vještačkom inteligencijom kako bi snimio zvuk automobila (naravno, podržane su samo Škode) i usporedio ga s bazom zvukova koje su u kompaniji označili kao zvukove neispravnih vozila ili onih koja uskoro moraju na servis. Napredna analiza zvuka tako može prepoznati “zvuči” li automobil neuobičajeno, a algoritmi potom serviseru preporučuju na koji dio, pogotovo kad je riječ o potrošnim dijelovima, valja obratiti pažnju pri popravku.

Predstavljen OnePlus 8T telefon

Trenutno aplikacija ima mogućnost otkriti deset različitih nepravilnih zvukova, koji uključuju kvarove sistema upravljača, “zujanje” kompresora klima uređaja, loš rad kvačila ili mjenjača i slično. Iz Škode kažu kako je dijagnostika zvukom trenutno precizna u 90% slučajeva, a i da će se broj kvarova koji se njom mogu otkriti povećavati i u budućnosti kako će se širiti baza zvukova za usporedbu.

Sve što je Apple prećutio na iPhone 12 predstavljanju

Nakon što završi faza pilot testiranja, kompanija planira svim svojim serviserima u svijetu omogućiti korištenje Sound Analysera.

Prezasićenost tržišta će dovesti do novog pada cijena SSD-ova i ostalih uređaja zasnovanih na Flash memoriji

(autonet)