Home Recenzije Test kamera: Huawei Mate 20 Lite ili Nokia 7 Plus

Test kamera: Huawei Mate 20 Lite ili Nokia 7 Plus

Huawei Mate 20 Lite ili Nokia 7 Plus, definitivno dva telefona koja dolaze u obzir u slučaju da kupujete telefon u srednjoj cjenovnoj kategoriji.

I dok mnogi porede kamere premium uređaja, mi smo se odlučili na drugačiji pristup, pa smo poredili kamere uređaja u kategoriji koja je vjerovatno najprodavanija jer nudi odlične performanse za razumnu cijenu. Pa da predstavimo takmičare.

Huawei Mate 20 Lite je predstavljen u avgustu ove godine, i stiže sa dvije zadnje kamere. Glavna kamera od 20 megapiksela sa f/1.8 otvorom blende posjeduje faznu autodetekcijom fokusa., a telefon ima i pomoćnu kameru od 2 megapiksela. Kamere nemaju optički zoom, a softverski zoom ide do 6x. Kamere ovog telefona nemaju Leica objektive kojim se mogu pohvaliti skuplji modeli. Mate 20 Lite pokreće HiSilicon Krin 710 osmojezgreni čipset koji je opremljen mogućnostima vještačke inteligencije, a ona najbolju primjenu imaju prilikom autodetekcije scene koju telefon fotografiše i izbora adekvatnih parametara. Ostatak specifikacija čine 6.3 inčni ekran IPS LCD tipa, 4 ili 6 GB radne memorije i 64 GB skladišne, baterija od prijstojnih 3,750 mAh Android Oreo.

Nokia 7 Plus je predstavljena u martu ove godine, posjeduje glavnu 12 megapikselnu kameru sa f/1.8 otvorom blende, opremljenu faznom detekcijom autofokus, a pomoćna kamera je rezolucije 13 megapiksela i f/2.6 otvora blende, posjeduje 2x optički zoom, te 10x softverski zoom. Obe kamere su opremljene Carl Zeiss objektivima. Ostatak specifikacije čini osmojezgreni Qualcomm Snapdragon 660 čipset koji nema vještačku inteligenciju, ekran od 6 inča IPS LCD tipa, 4 GB radne i 64 GB skladišne memorije, bateriju od 3,800 mAh, te s obzirom da je uređaj iz Android One programa, skoro je nadograđena na Android 9. Pie.

Test kamera: Huawei Mate 20 Lite ili Huawei P20 Lite

Test smo podijelili u dva dijela, a fokusirali smo se na fotografije pravljene u uslovima lošije rasvjete, s obzirom da na dobrom svjetlu čak i telefoni ovog cjenovnog razreda prave odlične fotografije. U oba dijela testa, na lijevoj strani su fotografije pravljenje Huawei Mate 20 Lite uređajem, a na desnoj Nokia 7 Plus.

U prvom dijelu su fotografije pravljene pri lošijem dnevnom svjetlu (kraj dana) ili vještačkom svjetlu, s sa uključenom vještačkom inteligencijom u slučaju Huawei Mate 20 Lite, odnosno automatskim HDR modom kod Nokia 7 Plus. Otprilike onako kako će većina i koristiti ove telefone.

U drugom dijelu testa smo pravili fotografije prvo normalnim fotografskim modom, a potom sa uključenim noćnim modom kada je u pitanju Huawei Mate 20 Lite. S obzirom da Nokia 7 Plus nema poseban noćni mod, iskoristili smo mogućnot pokretanja aplikacije preuzete sa Google Pixel telefona koja ima noćni mod, a koja radi samo na Snapdragon čipsetima serije 6 i 8. Više o samoj aplikacija i link za preuzimanje možete pronaći ovdje.

Koji od ova dva telefona po vama pravi bolje fotografije?