Home Ostalo Xiaomi i zvanično zauzeo treću poziciju najvećih proizvođača mobilnih telefona

Xiaomi i zvanično zauzeo treću poziciju najvećih proizvođača mobilnih telefona

Nakon što smo saznali koji proizvođači drže top 5 evropskih pozicija u trećem kvartalu 2020. godine sa statističkim podacima o globalnij prodaji pametnih telefona u 3. kvartalu ove godine, juče je izašao i Gartner. Njegovo istraživanje se ne razlikuje od onih drugih analitičkih kuća pa je tako i na njihovoj listi Samsung zadržao prvo mjesto s 80,8 miliona prodanih uređaja, čime je zauzeo tržišni udio od 22%. Samsung tako bilježi povećanje u odnosu na isti period prosle godine, kad je prodao milion uređaja manje, dok mu je tržišni udio iznosio 20%.

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Naravno, jedan od razloga za ovakav ishod je i pad Huaweijevog tržišnog udjela, odnosno pada prodaje za 21% u odnosu na 3. kvartal prošle godine, s obzirom da je prodao 51,8 miliona uređaja, čime i dalje drži drugo mjesto s 14% udjela na tržištu.

Pojavilo se više detalja o Microsoft planovima da Windows 10 dobije mogućnost pokretanja Android aplikacija

Najveća novost, ali ne i iznenađenje je Xiaomi, koji je u 3. kvartalu pretekao Apple i tako postao treći najveći proizvođač pametnih telefona na svijetu. Xiaomi je takođe iskoristio situaciju s američkim sankcijama Huaweiju, ali treba priznati da je u zadnjih godinu dana izbacio mnogo uređaja koje karakteriše odličan omjer uloženog i dobijenog. Prodao je 44 miliona primjeraka, što predstavlja rast od nevjerojatnih 34,9% u odnosu na prošlogodišnji treći kvartal. Xiaomi tako sada drži 12,2% tržišnog udjela.

Čekao 36 sati ispred prodavnice kako bi prvi kupio PlayStation 5

PU skladu s tin, Apple je pao na četvrto mjesto s 40,5 miliona prodanih uređaja, što je otprilike isto kao i prošle godine u ovo doba, a tržišni udio mu iznosi 11%. Peti na listi je Oppo sa skoro 30 miliona prodanih primjeraka i tržišnim udjelom od 8,2%.

Huawei P50 bi navodno trebao dobiti tečna sočiva kamere

(mobhr)