Home Ostalo Gadgeti Xiaomi ima najpopularnije pametne satove i narukvice u Evropi, Bliskom Istoku i...

Xiaomi ima najpopularnije pametne satove i narukvice u Evropi, Bliskom Istoku i Africi (EMEA)

Novo istraživanje kompanije IDC bavi se tržištem nosivih uređaja u EMEA regiji u trećem kvartalu ove godine. Istraživanje dakle uključuje podatke za Europu, Afriku i Bliski istok.

Iz podataka je vidljiva dominacija kineske kompanije Xiaomi što se tiče broja isporučenih nosivih uređaja u trećem kvartalu godine na EMEA tržištu, prije svega zahvaljujući svojoj Mi Band 3 fitness narukvici. Ostvaren je rast isporuka na godišnjem nivou od čak 766,4%.

Na drugom se mjestu po isporukama nalazi kompanija Fitbit zahvaljujući svojoj ponudi pametnih satova i fitness narukvica, a na trećem Apple zahvaljujući svojoj Apple Watch seriji pametnih satova i rastu isporuka od 52% na godišnjem nivou. Četvrto mjesto zauzeo je Samsung zahvaljujući novom Galaxy Watchu i rastu isporuka od 89,6% na godišnjem nivou.

Što se tiče podataka za samu EMEA regiju, tržište nosivih uređaja je u trećem kvartalu ove godine naraslo za 55% s 6,6 miliona isporučenih uređaja.

Tokom 2022. godine trebalo bi biti isporučeno 43,8 milijuna nosivih uređaja, a samo tržište nosivih uređaja dostići će vrijednost od 11 milijardi američkih dolara. Tržištem će tada dominirati pametni nosivi uređaji, prije svega pametni satovi.

(bug)