Home Ostalo Gadgeti Xiaomi osmislio pametnu masku za lice

Xiaomi osmislio pametnu masku za lice

Xiaomi će sudeći prema podnesenom patentu američkom USPTO-u uskoro na tržištu ponuditi svoje tehnološko rješenje za aktualne probleme koji se tiču epidemije koronavirusa.

Njihov patent opisuje pametnu masku za lice s čipom i velikim brojem senzora koji primaju podatke iz okoline (kao što su vrijeme nošenja maske, broj udaha te volumen disanja). Prikupljeni podaci skladište se na unutrašnjoj memoriji uređaja te se mogu izvoziti na druge uređaje zahvaljujući integrisanom modulu za povezivost. Tu je i integrirana baterija za čip, senzore i filter vazduha.

Što se tiče senzora dostupni su akcelerometar i žiroskop koji pomažu u identifikaciji je li korisnik maske u pokretu ili nije. Maska se spaja na mobilnu aplikaciju na koju se prenose podaci u realnom vremenu i koja daje informacije o kvaliteti vazduha u okolini u kojoj se kreće korisnik maske.

Zasad nije poznato kada će se i ako uopće ova maska pojaviti na tržištu. A do tada, pogledajte kako izgleda trenutna ponuda Xiaomi Air Pop maski za lice.

(bug)