Home Ostalo 1 GB Internet saobraćaja na Međunarodnoj svemirskoj stanici košta 50$

1 GB Internet saobraćaja na Međunarodnoj svemirskoj stanici košta 50$

Budžet NASA-e je, od promjene vlasti u SAD-u prije nešto više od dvije godine, pod povećalom. Iako se nedavno pojavila inicijativa za povratak ljudi na Mjesec, za što će svemirskoj agenciji trebati dodatnih nekoliko milijardi dolara u narednih pet godina, projekt Međunarodne svemirske stanice i dalje nema sigurnu budućnost. Ranije se pisalo o mogućoj privatizaciji iste nakon 2024. godine, a sada se čini da NASA traži mogućnost kako dodatno finansijski eksploatirati svoj dio u ISS-u.

Kako je objavljeno ove sedmice, Međunarodna svemirska stanica biće uskoro otvorena za komercijalne prijedloge i saradnju s privatnim kompanijama te svima zainteresiranima za putovanje, poslovanje, proizvodnju ili testiranje tehnologije u orbiti. Plan uključuje ostvarivanje partnerstva s privatnim kompanijama koje za to budu imale interesa, a sve kako bi se svemirska tehnologija razvijala, a postaja se lakše financirala.

Jedno privatno putovanje u trajanju od 30 dana neće biti, očekivano, nimalo jeftino. Troškovi lansiranja i povratka putnika (za što će biti zaduženi SpaceX i Boeing) biće oko 58 miliona dolara po astronautu. Uz to NASA će dodatno svemirskim turistima naplatiti i oko 35.000 dolara za svaku noć provedenu na stanici, što će planiranu cijenu podići za najmanje milion dolara.

NASA je istovremeno s objavom ovog poziva ažurirala i svoj cjenik boravka privatnih turista na ISS-u. Održavanje astronauta u životu te upotreba svemirskog WC-a košta 11.250 dolara na dan. Hrana, vazduh (da, naplaćuju i vazduh), i ostale potrepštine donose dnevni trošak od 22.500 dolara. Svaki potrošeni kWh električne energije privatne astronaute koštaće dodatna 42 dolara, dok će im svaki gigabajt internet saobraćaja (u downloadu) biti naplaćen samo 50 dolara.

(bug)