Home Ostalo Xiaomi objavio kako HyperCharge 200W punjenje degradira životni vijek baterije za svega...

Xiaomi objavio kako HyperCharge 200W punjenje degradira životni vijek baterije za svega 10% godišnje

Xiaomi je nedavno predstavio inovativnu tehnologiju brzog punjenja snage 200W, koja bateriju kapaciteta 4000 mAh od 0% do 100% može napuniti za nevjerojatnih 8 minuta. Naravno, odmah se samo po sebi nametnulo pitanje koliko ta i takva brzina punjenja šteti bateriji samoj, odnosno koliko joj smanjuje životni vijek.

Izvučen dobitnik prve nagrade povodom osmog rođendana Balkan Androida

Zato je Xiaomi danas izdao zvanično saopštenje u kojem navodi da će baterija na nakon 800 ciklusa punjenja i pražnjenja izgubiti 20% kapaciteta. Ako krenemo s pretpostavkom da bateriju punite jednom dnevno, to znači da će vam se kapacitet iste smanjiti za 20% nakon nešto više od dvije godine. Konkretan primjer je baterija kapaciteta 5000 mAh, kojoj će se nakon te dvije godine, odnosno 800 ciklusa punjenja i pražnjenja, kapacitet smanjiti na ekvivalent od 4000 mAh.

Pojavili se renderi i specifikacije Honor 50 serije telefona

Prema navodima iz Xiaomija, kineske vlasti su za tamošnje tržište propisale regulaciju da baterija mora zadržati preko 60% kapaciteta nakon 400 ciklusa, pa je tako Xiaomi više nego zadovoljio kriterije. Kako će se sve to odvijati u praksi, ostaje za vidjeti nakon što testiramo prvi takav uređaj i odradimo maraton test.

(mobhr)