Home Ostalo Ostaje još jedan korak da EU izglasa mandatornu upotrebnu USB Type C...

Ostaje još jedan korak da EU izglasa mandatornu upotrebnu USB Type C punjača na malim i srednjim električnim uređajima

Danas je Evropski Parlament dogovorio da zakon koji će obavezati proizvođače elektronike na upotrebu USB Type C punjača od 2024. godine ide na glasanje kasnije tokom ove godine. Očekuje se da zakon bude usvojen, a šta on to tačno donosi?

Klikni ovdje i učlani se u Balkan Android Viber grupu

Svi proizvođaći malih i sredjih električnih uređaja koji se prodaju na teritoriji EU će biti obavezni da svoje uređaje opreme USB Type C priključkom za punjenje. Uređaji poput mobilnih telefona, tableta, slušalica, e-čitača, prenosnih konzola za igranje ili kamera će morati koristiti USB Type C punjače i standardizovanu Power Delivery tehnologiju brzog punjenja, a očekuje se da se u budućnosti standardizuje i tehnologija bežičnog punjenja navedenih uređaja.

Energy Ring, aplikacija za sve koji imaju punch hole izrez za selfi kameru

EU zakonodavci su odlučili regulisati i haos kada su punjači laptopa u pitanju, tako da će po navedenom zakonu, proizvođači morati preći na korištenje USB Type C punjača za 40 mjeseci (nešto više od 3 godine) nakon što zakon bude usvojen. Na taj način se očekuje ušteda od 250 miliona evra godišnje, koliko kupci potroše na razne punjače, odnosno konkretnije se očekuje smanjenje elektronskog otpada za 11,000 tona.

Klikni ovdje i pridruži se Balkan iOS Viber grupi!

Nakon ovih vijesti, većina ljubitelja tehnologije će postaviti pitanje: A šta će Apple, s obzirom da iPhone koristi Lightning konektore za punjenje? Apple navodno već testira prototipove iPhone telefona kako sa USB Type C priključcima, koje Apple već koristi na svojim skupljim iPad tabletima, ali i prototipove bez portova koji će se puniti isključivo bežičnim putem.

Elon Musk savjetuje da koristite Signal