Home Ostalo 5 stvari koje najviše troše bateriju vašeg telefona

5 stvari koje najviše troše bateriju vašeg telefona

Prekratko trajanje baterije najveći je problem pametnih telefona za većinu korisnika jer, kako se često ne možemo odvojiti od njih i stalno kucamo poruke, pokrećemo aplikacije, gledamo video snimke i slično, baterija je u crvenom već prije kraja radnog vremena.

Osim čestog korištenja telefona, još neki faktori utiču na trajanje baterije a ovo je pet najvećih “potrošača” baterije kako na Android, tako i iPhone uređajima.

Hladnoća – vjerojatno ste primijetili kako se zimi baterija brže prazni, a razlog je, naravno, hladnoća. “Bez dvoumljenja, to je u zimskim periodima najveću potrošač baterije”, komentarisali su na ZDnetu nakon testiranja izdržljivosti baterije te upozorili kako hladnoća utiče i na trajanje i na punjenje baterije.

Idealna temperatura za punjenje baterije je sobna temperatura (oko 20 stepeni), ali dok punjenje na temperaturama između 5 i 45 stepeni ne bi trebalo uticati na bateriju, ako je telefon priključen na punjač na temperaturi ispod 0, tada može doći do oštećenja baterije, napominju na ZDnetu.

Na ovoj stranici savjetuju punjenje telefona pri temperaturama najbližim sobnoj, držanje telefona u džepu na hladnoću, odnosno ako ga često koristite u takvim uslovima onda ga zaštitite nekom futrolom te ga ne ostavljajte u automobilu dok je vani hladno.

Osvjetljenje ekrana – pozadinsko osvjetljenje utiče na potrošnju baterije, pogotovo ako često dobijate razna obaviještenja koje aktiviraju ekran. Kako bi smanjili ovakav način potrošnje baterije, smanjite osvjetljenje ekrana te podesite opciju auto osvjetljenje.

Slab signal mobilne mreže – slab signal mobilne mreže, ali i slab WiFi signal takođe utječe na bržu potrošnju baterije jer telefon konstantno traži bolji i jači signal. Ako se nalazite u mjestima sa slabijim signalom čini se da nema previše pomoći, već ćete morati telefon češće držati priključenim na punjač.

Loše kodirane aplikacije – u nekim slučajevima čak i loše kodirane aplikacije ili aplikacije s nekim greškama mogu uticati na ubrzanu potrošnju baterije. Na telefonu možete provjeriti koje su aplikacije najveći potrošači. Na takvim aplikacijama najbolje je isključiti njihovo osvježavanje u pozadini, ali onda nećete dobijati obavještenja od tih aplikacija sve dok ih ne pokrenete.

Obavještenja na ekranu – ako imate uključeno dobijanje obavještenja na brojnim aplikacijama, ekran će se konstantno uključivati, što će uticati na bržu potrošnju baterije pa je poželjno, osim u vama najvažnijim aplikacijama, isključiti ta obavještenja.

(zimo)