Home Ostalo Internet 6G – tako blizu a tako daleko ali počeo je postepeni razvoj

6G – tako blizu a tako daleko ali počeo je postepeni razvoj

6G

Premda velika većina zemalja još nema pristup 5G mogućnošću povezivanja na Internet, postoje i neke države poput Bosne i Hercegovine gdje tek sada dolazi 4G (LTE). Ovako smo namjerno započeli članak kako bi ste vidjeli kako se mjera povezivanja na „mrežu svih mreža” – Internet odvija sasvim usporeno. Naš Balkan je u suštini korisnik 4G povezivanja iako je postepeno započeo razvoj i testiranje 5G koja je naredna generacija.

Samsung Galaxy S20 serija telefona će ipak imati 4G/LTE verziju

Mnogi proizvođači pametnih telefona već su predstavili ili će predstaviti u narednim generacijama koristiti 5G povezivanje na Internet a da sve ne stoji nikada na mjestu dokazuje i naslov ovog članka. Inženjeri Kineskog instituta naveli su kako je započeo razvoj i istraživački proces nad 6G tehnologijom. Kao što samo ime navodi riječ je o nasljedniku 5G „frekvencija”, nemojmo zaboraviti kako 5G dovodi brzine od 100Gbps što je sto puta brže nego 4G (LTE). Kada bismo 5G usporedili sa 6G imali bismo prilike govoriti o brzinama od 1TB/s odnosno kažimo to pukim rječnikom kako 6G pruža mogućnost preuzimanja 40 do 50 filmova u sekundi koji su pri 4K kvaliteti.

Huawei navodno više neće koristiti Google servise čak ni ako se skinu sankcije + dopuna

Premda je 5G svugdje deklariran kao budućnost i ide ruku pod ruku s IoT (The Internet of Things ). Razvoj 5G tehnologije započeo je 2008, godine po toj logici, 6G možemo očekivati na tržištu tek negdje oko 2032 ako je slijediti primjer dolaska 5G tehnologije. Sada ostaje pitanje što tek donosi 6G i uz što će se ono vezivati i kako će „malom običnom čovjeku” 6G približiti odnosno otvoriti nove „značajke” Interneta ali o tome nekom drugom prigodom, sada je dovoljno znati kako je razvoj 6G povezivanja na Internet, započeo a to je lijepo i dobro znati, zar ne?