Home Ostalo Adobe sprema alat koji radi na prepoznavanju “fotošopiranih” fotografija

Adobe sprema alat koji radi na prepoznavanju “fotošopiranih” fotografija

Ko će više znati o manipulacijama fotografijama od Adobea? Svjesni su, kažu, i negativnih implikacija koje je donio njihov Photoshop kroz jednostavnost obrade fotografija. Lažirane i na bilo koji način digitalno izmijenjene fotografije mogu donijeti etički diskutabilne rezultate, a u Adobeu sada poručuju da konstantno rade na tome da tehnologiju iskoriste kako bi vratili povjerenje u digitalne medije.

Zajedno sa univerzitetom UC Berkeley razvili su način kako otkriti digitalne manipulacije fotografijama ljudskih lica. Njihov softver oslanja se na mašinsko učenje, treniran je na brojnim manje ili više izmijenjenim (fotošopiranim) fotografijama lica, i naučio je prepoznavati kada je i kako, pojedina slika obrađena.

Trenutno Adobeov softver u čak i do 99% slučajeva ispravno prepoznaje digitalnu manipulaciju koja uključuje izmjene izraza lica ili druge oblike “uljepšavanja”. Ljudski su subjekti na istim primjerima postizali efikasnost od tek 53%, statistički gotovo jednaku slučajnom izboru. Osim što prepoznaje kada je na fotografiji nešto mijenjano, klonirano, izobličeno ili uklonjeno, ovaj alat u stanju je predložiti i način povratka na staro.

Nakon pojednostavljenja obrade fotografija, kažu u Adobeu, sada ovim projektom žele pojednostaviti i forenziku digitalnog sadržaja.

(bug)