Home Ostalo Ako zabrani Huawei opremu, Evropa će kasniti 2 godine sa uvođenjem 5G...

Ako zabrani Huawei opremu, Evropa će kasniti 2 godine sa uvođenjem 5G standarda

Nemačka i vlade nekih drugih zemalja u Evropi poslednjih nedelja razmatraju da li da implementiraju restrikcije na korišćenje opreme kompanije Huawei, a sve zbog strahova da bi kineske agencije mogle koristiti tu opremu za špijuniranje drugih zemalja. Huawei je u više navrata odbacio navode o ovakvim akcijama i izrazio stav da su strahovi ovog tipa neosnovani.

Huawei se našao u još neugodnijem položaju nakon što su Sjednjene Američke Države dodatno podigle tenziju u ponedeljak, kada su federalne vlasti optužile Huawei za krađu trgovinskih tajni od svog rivala iz Ammerike, kompanije T-Mobile US Inc. Takođe, Huaweiju se na teret stavlja i to da je prekršila sankcije time što je poslovala sa Iranom.

Evropa se praktično našla u sredini ovog trgovinskog rata između SAD i Kine, a interne analize kompanije Deutsche Telekom AG ukazuju da bi Evropa značajno zaostala za SAD i Kinom u trci sa instaliranjem naredne generacije bežičnih mreža, ukoliko bi vlasti u Evropi zabranile Huawei opremu.

Zvaničnici najvećih evropskih telekomunikacionih kompanija su upozorili da bi uklanjanje kineskog giganta sa liste provajdera mreže pete generacije odložilo implementaciju 5G tehnologija za bar dve godine, prema rečima ljudi upoznatih u dokumentaciju na kojoj Deutsche Telekom radi poslednjih nedelja. Zvaničnik Deutsche Telekoma nije želeo da komentariše ove navode, kako piše Bloomberg.

Prema navodima, dokumentacija Deutsche Telekoma pokazuje da je evropska telekomunikaciona industrija prilično nervozna zbog toga što bi vlasti mogle upropasatiti pažljivo kreirane planove o ekspanziji mreže naredne generacije.

Huawei je postao vodeći dobavljač opreme za telekomunikacione kompanije u Evropi, koje se spremaju da potroše milijarde evra za implementaciju 5G tehnologija, koje će podržati nove aplikacije poput samovozećih automobila, pametnih kućnih aparata i povezanih fabričkih postrojenja.

Samo Deutsche Telekom, koji je centar Bloombergovog izveštaja, ima instalirane Huawei sisteme u hiljadama svojih bežičnih tornjeva. Oprema kineske kompanije je takođe i u srcu nekih bitnih cloud proizvoda nemačkog telekomunikacionog giganta. U svojoj internojh analizi, Deutsche Telekom ističe da 5G mreža mora da se izgradi preko postojeće 4G infrastruktrure, koja se u velikoj meri oslanja na opremu kompanije Huawei. To znači da bi potencijalna zabrana Huawei opreme primorala kompanije da zamene kompletnu svoju opremu, što bi industriju stajalo milijarde evra.

Sugeriše se da je malo verovatno da bi se vlasti u Evropi odlučile na retroaktivnu zabranu korišćenja Huawei 4G opreme. Australia i Novi Zeland su, na primer, zabranili kupovinu Huawei opreme koja se bazira isključivo na 5G mrežama. Neke telekomunikacione kompanije su već počele da limitiraju svoju saradnju sa kompanijom Huawei, kako pritisak na kineskog proizvođača nastavlja da raste, izveštava Bloomberg. Vodafone je ranije objavio da suspenduje kupovinu neke Huawei opreme za svoje mreže u Evropi, dok je Deutsche Telekom prošlog meseca istakao da preispituje svoju strategiju kupovine.

Naravno, odbacivanje kompanije Huawei u Evropi nikako ne bi moglo da protekne glatko. Većina provajdera opremu od Huaweija naručuje zbog toga što se tehnologija kineskog proizvođača smatra superirnijom od one koju nudi konkurencija. Ericsson AB, Nokia Oyj, Cisco Systems Inc. i Samsung Electronics Co. bi morali da uskoče sa svojim rešenjima ukoliko bi Huawei bio zabranjen, a ovo bi potencijalno moglo dovesti i do nestašice pomenute opreme.

(benchmark)