Home Ostalo Windows PC Amazon je pokrenuo besplatnu igru pod imenom Crucible

Amazon je pokrenuo besplatnu igru pod imenom Crucible

Kad neka velika tehnološka kompanija odluči ući u svijet videoigara, to je obično velika vijest koju poprate svi svjetski mediji, a igrači s nestrpljenjem čekaju da odigraju prve poteze.

Ali jeste li znali da je Amazon prošle sedmice lansirao videoigru? I to ne bilo kakvu videoigru, već igru u čiji su razvoj uložili značajna sredstva.

Radi se o igri Crucible, koja je besplatna za igranje i dostupna na najvećoj svjetskoj platformi za videoigre, Steamu. U Amazonu ju opisuju kao “besplatnu akcionu pucačinu koju se igra u timovima”, a tok igre ovisi o izborima koje igrači naprave. Igrači mogu igrati kao “ljudi” ili “vanzemaljci”, a u saradnji sa članovima tima trebaju loviti protivnike, srušiti neprijateljski raspoložene stvorove i pokupiti “essence”.

Koliko je igra prošla nezapaženo možda najbolje govori podatak da je dan nakon lansiranja imala oko 25 hiljada igrača, dok je koji dan kasnije taj broj pao na manje od 5 hiljada. Danas tu igru igra tek oko hiljadu igrača. Za poređenje, neke od najpopularnijih igara na Steamu redovno imaju milion ili više igrača.

Problem je što ovakve vrste igara, u koju spada i Fortnite, svoju zaradu zasnivaju na velikom broju igrača koji besplatno igraju, ali kupuju dodatnu opremu u igri, odnosno ako je igra dovoljno popularna, kupuju dodatnu reklamnu robu (odjeća, obuća, različite dodatke za pametne telefone i slično). Ali za to je potrebno puno više od pet hiljada igrača.

Znate li da Balkan Android možete pratiti i putem Vibera? Kliknite ovdje i pridružite nam se!

(zimo)