Home Ostalo Američki kongres tražio od Facebooka da zaustavi pokretanje svoje Libra kriptovalute

Američki kongres tražio od Facebooka da zaustavi pokretanje svoje Libra kriptovalute

Facebook je nedavno javno otkrio planove za pokretanje vlastite kriptovalute Libra te digitalnog novčanika Calibra. Vijest kako će se najveća društvena mreža svijeta početi ozbiljnije baviti finansijskim uslugama u kriptovalutama podigla je vrijednost bitcoina, ali je pobudila interes i kod američkih zakonodavaca. Kongres je odmah poručio kako će pomno pratiti razvoj situacije, a sada iz njihovog Odbora za finansijske usluge stiže i vrlo ozbiljno pismo upućeno vodstvu Facebooka.

Članovi Zastupničkog doma Kongresa koji sjede u ovom Odboru traže od Facebooka da odmah obustavi planove za lansiranje kriptovalute i digitalnog novčanika. Čini im se, kako kažu, da bi projekt Libra pokrenuo sasvim novi globalni finansijski sistem sa sjedištem u Švajcarskoj, a koji ima za cilj konkurisati dolaru i monetarnoj politici SAD-a. To, otvara niz pitanja u području privatnosti, sigurnosti, trgovine i monetarne politike, i to ne samo za 2 milijarde korisnika Facebooka nego i ostatak svijeta.

Američki zakonodavci smatraju kako Libra i Calibra nisu planirane kao dovoljno regulisani finansijski proizvodi, te da imaju ugrađene ranjivosti koje bi mogle biti iskorištene na štetu korisnika – kao što je bio slučaj s brojnim kriptovalutama i mjenjačnicama do sada. Milijarde dolara koje bi se našle u Librinom sistemu bile bi još veći mamac hakerima. Ako se zna da Facebook ima ne tako slavnu prošlost kad je riječ o zaštiti privatnosti i sigurnosti podataka, rizici su još veći – poručuje Odbor.

Zbog svega navedenog, Facebooku i partnerima naređuje se da odmah zaustave planove za pokretanje Libre i pričekaju da Kongres dobro prouči materiju i donese potrebne odluke. Za vrijeme moratorija biće provedena saslušanja o rizicima poslovanja kriptovalutama, te će se provesti konsultacije o mogućim zakonodavnim rješenjima – zaključuje se u pismu.

(bug)