Home Android Tableti Android kroz istoriju

Android kroz istoriju

Android kao mobilna platforma postoji s nama već duže vrijeme i mnogi su se kratkom roku navikli na ljepote i funkcionalnosti koje pruža Android. Međutim koliko znate o samom nastanku i razvoju Androida? Za one one koji nisu upoznati sa kratkim ali vrlo intenzivnim istorijatom mogu saznati više u nastavku.

Android je operativni sistem baziran na popularnom open-source operativnom sistemu – Linuxu i kao takav po mnogo čemu podsjeća na sam Linux. Android OS je primarno dizajniran kao OS za mobilne uređaje (prvenstveno preteče smartphone-aodnosno PDA uređaje) sa touch ekranom, ali se vrlo brzo i lako proširio i na tablete koji su koncepcijski jako slični smartphone-ima. Po prirodi i Android je open-source a kod se objavljuje pod Apache Licence licencom što dozvoljava proizođačima i provajderima usluga ali i individualnim korisnicima slobodno modifikovanje i distribuiranje softwarea. U Oktobru 2003. godine nastao je Android. inc, a osnivači su: Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears i Chris White. Android OS je incijalno razvijen od strane istoimene firme pod finansijskim potkroviteljstvom Google-a  koji je 2005. godine i kupio Android inc. 5 Novembra 2007. godine oformiran je Open Handset Alliance (OHA) i predstavljen Android. OHA je skup hardwareskih, softwareskih kao i telekomunikacijskih kompanija posvećene unaprijeđivanju standarda otvorenih za javnost mobilnih uređaja koji je također kupio Google. Već 12. Novembra iste godine predstavljen je i prvi Android Beta SDK (Software Development Kit) namjenjen u prvu ruku Java programerima za rad na razvoju svojih Android aplikacijama.

23. Septembar 2008. godine objavljena i prva oficijelna verzija Androida pod nazivom “Android 1.0” i predstavljen na HTC Dreamu (G1). Prvi Android telefon je prodan u oktobru 2008. godine.

9 Februar 2009. godine je dan kad je izašao prvi update za T-Mobile G1 uređaj i poznat je kao Android 1.1 (kodno ime “Petit Four” – interno, međutim nikad oficijelno).  Inače kodni nazivi Android verzija prate abecedni raspored pri čemu ne postoji Android verzije koji počinju na slova “A” i “B” iako se spominju neke verzije prije oficijelne sa nazivima tih početnih slova.

30. April 2009. godine – predstavljen Android 1.5 poznat pod kodnim imenom “Cupcake

Cupake je bila prva značajnija verzija Androida od samog početka , zato što je značajno proširen opseg mogućnosti i funkcionalnosti uređaja na toj verziji. U prvom redu to je mogućnost snimanja i reprodukovanja videa, odnosno prva Camcoder Android aplikacija, te mogućnost uploadovanja na Gooogleove servise kao što su Youtube i Picasa, te mnoga unaprijeđenja na integraciji bežičnog prenosa – Bluetooth-a. S vizuelne strane značajno je istaći da je Cupcake predstavio UI (User Interface) koji i se i danas u modifikovanoj formi koristi na Android uređajima, a to su widgeti i folderi na homescreenu, razne animacije te puna tastatura preko cijelog displaya sa ugrađenim riječnikom.

Desktop izgled Cupcake Androida
Desktop izgled Cupcake Androida

15. Septembar 2009. godine – izašao Android 1.6 poznat pod imenom “Donut

Donut je nastavio danas već prepoznatljiv stil davanja kodnih imena Android verzijama po raznim slatkišima, međutim Donut uvodi i mnoga unaprijeđenja kao što su izgled aplikacije za slikanje, snimanje videa te galerije. Također, uvedena je podrška za uređaje visoke rezolucije, pretragu govorom te općenito poboljšano iskustvo pretrage. Na toj verziji se prvi put javlja i Googleov “turn-by-turn” navigacijski software kao i “text-to-speech” software odnosno čitanje tekstova (engleskog jezika). Aplikacije razvijene u cilju korištenja više dodirnih tačaka (multitouch input) su prvi put bile iskoristive na Androidu 1.6.

Donut izgled Androida
Desktop izged Donut Androida

26. Oktobar 2009. godine – Android 2.0 kodno ime: “Eclair

Eclair u svijet Androida donosi mnoštvo prednosti koji su i oblikovali Android i stoga najviše sliči onome što danas i koristimo. Iako Donut i Eclair danas zauzimaju približno 3% učešća u Android uređajima istorijski su jako značajni zbog noviteta koje su uveli. Eclair se najviše orijentisao prema korisničkom sučelju i ugodnom radu sa Android uređajem a to se najprije vidjelo i na aplikacijama za kontakte i integraciji korisničkih računa (u prvom redu Googleovog računa) sa Android uređajem. Ugrađena je podrška za Exchange protokol razmijene mailova, kao i unaprijeđenja vezana za kameru, odnosno za blic, digitalno povećanje, balansiranje bijele boje te makro fokus. U Eclairu je bila osjetna i optimizacija cijelog sistema sto je se pokazalo na brzini izvršavanja mnogih aplikacija. Navedimo da su se u Eclairu pojavile neke dodatne funkcije kalendara i Google Mapsa kao i podrška za Bluetooth 2.1 te live wallpapers.

Desktop izgled Eclair Androida
Desktop izgled Eclair Androida

3. Decembar 2009.  godine i 12. Januar 2010. godine su datumi izlazaka Android SDK 2.0.1 i 2.1 respektivno da bi 20. Maja 2010. godine izašao Android 2.2 pod imenom “Froyo

Obzirom da se radi još uvijek o Androidu verzije 2, Froyo dosta liči na svog mlađeg brata Eclaira. Sa Froyom su uvedeni i neki dodatni noviteti u Androide kao što su tethering (dioba internet veze preko Android uređaja) sa do 8 pristupnih tačaka (Access Points), multijezička podrška za virtuelnu tastaturu kao i brzo prebacivanje jezika, dodatna optimizacija rada sa Bluetooth uređajima, podrška za stolne punjače kao i naravno brže radno okruženje te ugodnije iskustvo u radu sa Android uređajima.

Desktop izgled Froyo Androida
Desktop izgled Froyo Androida

6. Decembar 2010. godine –  Android 2.3 (“Gingerbread“)

Gingerbread je vjerovatno najpoznatiji i trenutno najrašireniji Android OS (47,6%). Iako je Gingerbread još uvijek pod verzijom Androida 2, uočavaju se neki elementi koji dosta odskaču iz tog koncepta. Takođe bitno je napomenuti da je Gingerbread posljednja verzija Android OS-a koja je striktno namjenjena telefonima/smartphoneima. Okruženje vezano za Gingerbread je dosta pojednostavljeno u odnosu na prethodne verzije Andorida i poboljšano u smislu brzine pristupa aplikacijama te funkcionalnosti. Gingerbread donosi i prirodniji način rada sa virtuelnom tastaturom kao i copy/paste funkcije. Što se tiče medije, u ovoj verziji je pružena i potpuna podrška za korištenje obje kamere kojima telefon raspolaže (prednja i zadnja). Sa hardwareske strane Gingerbread uveliko umanjuje potrošnju samog uređaja što ga čini energetski efikasnijim od svojih predhodnika. Rad OS-a sa memorijskim resursima je takođe unaprijeđen, pa se aplikacije tipa “memory killera” ne preporučuju u radu sa Gingerbreadom. Prvi put na Androidu se pojavljuje i podrška za NFC (Near-Field Communication) iako jako mali broj uređaja je posjedovao NFC u tom periodu. Napomenimo još i podršku za barometar, žiroskop, te linearne akceleratore i rotaciju.

Desktop izgled Gingerbread Androida
Desktop izgled Gingerbread Androida

22. Februar 2011. godine – Android 3.0 (“Honeycomb“)

Honeycomb je prvi a ujedno i posljednji Android OS predviđen isključivo za tablet uređaje. Android verzija 3.0 i 3.1 su unijele dosta noviteta u način rada Androida ali i način na koji proizvođači ugrađuju hardware i software te doprijenijeli brzom razvoju tablet uređaja. U verziji 3.0 se ističe optimizacija razvojnog okruženja za tablete, sistemski bar, akcijski bar, promjenjljiv homescreen, lista zadnje korištenih aplikacija, redizajn tastature za brži i precizniji unos. Sinhronizacija medijskih datoteka putem USB-a, podrška za fizičke tastature koje se povezuju putem Bluetootha ili USB-a. Uveden je i Bluetooth tethering sa više uređaja na mreži. Honeycomb donosi i podršku za više-jezgarne procesore te podršku za visoke performanse 2D i 3D grafike. Android 3.1 donose i dodatna poboljšanja već stabilnom i izuzetno korisnom OS-u za tablete od kojih izdvajamo neke važnije: rad sa USB periferijama, proširena lista korištenih aplikacija, widgeti ne-fiksne veličine, stabilnost WiFi veze kao i mogućnost rada WiFi veze u “sleep modu“, direktni pristup aplikacija sistemskom sadržaju SD kartice, univerzalnost rada aplikacija sa ekranima različitih rezolucija.

Desktop izgled Honeycomb Androida
Desktop izgled Honeycomb Androida

19. Oktobar 2011. godine– Android 4.0 (“Ice Cream Sandwich“)

Ice Cream Sandwich je prvi univerzalni Android OS koji je objedinio tablete i smartphone pod jednim krovom. To je doprinijelo još bržem razvoju aplikacija koje bi radile na različitim uređajima i različitim platformama potpuno jednako. Većina poboljšanja su vezana za ujedinjavanje i optimizaciju uređaja kompatibilinih sa tom verzijom Androida kao i neke grafičke modifikacije. Ističu se između ostalog i kontrola prometa podataka, akcije na lockscreenu, brzi odgovor na pozive, NFC dijeljenje datoteka, otključavanje pomoću Face Unlock aplikacija te podrška za WiFi Direct.

Desktop izgled Ice Cream Sandwich Androida
Desktop izgled Ice Cream Sandwich Androida

9. July 2012. godine29. Oktobar 2012. godine, 24.jul 2013. godine  – Android  4.1 , 4.2 i 4.3 (“Jellybean“)

Jellybean donosi unaprijeđenja odziva na dodir kao i tranzicija, dodatne opcije u notifikacijskom baru, instant pregled uslikanih fotografija, USB audio, Google Wallet ali i podršku za više korisnike na tablet uređajima, Photo Sphere način slikanja (360 stepenio vertikalno i horizontalno), ugrađene gestikulacije za tipkanje (kao što je Swype), screensaver (poznat kao Daydream), widgete na lockscreenu itd. Android 4.3 Jelly Bean donosi podršku za Bleutooth sa malom potrošnjom,  podršku za 4K video, izmijenjen grafički interfejs i pored toga još nekoliko manjih novina i popravkih bugova.

31. oktobar 2013. godine – Android 4.4 (KitKat)

Ovo je jedan veliki update koji je donio dosta novosti. Android je doživio manji redizajn korisničkog interfejsa. Siva boja je zamijenila plavu boju kao glavna boja za mnoge elemente unutar samog operativnog sistema. Glavna novost koja dolazi sa Android 4.4 KitKat je mnogo bolja optimizacija samog sistema, tako da na ovoj verziji Andorida mogu raditi i uređaj sa samo 512 MB RAM memorije bez ikakvih problema.

Android_4.4.2_(Nexus_5)