Home Apple iOS Apple patentirao novu tehnologiju koja bi se mogla naći u AirPods slušalicama

Apple patentirao novu tehnologiju koja bi se mogla naći u AirPods slušalicama

Apple je prijavio patent za zanimljive sigurnosne opcije koje bi mogli vidjeti u nadolazećim modelima slušalica AirPods. Sam patent nije garancija da će te opcije Apple zaista implementirati u nove uređaje, ali svakako je zanimljivo vidjeti o kakvim opcijama u toj kompaniji razmišljaju. Inženjeri kompanije žele riješiti jedan od čestih problema osoba koje nose slušalice, a to je da zbog muzike možda neće paziti na okolinu ili saobraćaj u svojoj blizini, neće čuti trubljenje vozila koje idu prema njima dok (neoprezno) prelaze ulicu i slično.

Pratite Balkan iOS i putem Vibera!

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Patent koji je Apple prijavio ide upravo u tom smjeru – prepoznavanja problema i prilagođavanje jačine zvuka u slušalicama u slučaju potencijalnih opasnosti u blizini osobe koja nosi slušalice. Takve pametne slušalice mogle bi same utišati ili pauzirati zvuk te korisnicima pružiti informacije i savjete o smjeru kretanja i sigurnosti, pogotovo u blizini saobraćajnica s velikim gužvama. Pri tome, slušalice će koristiti GPS s pametnog telefona ili sata, zavisno o uređaju s kojim su povezani, kao i podatke sa samih slušalica.

Apple AppStore samo od igara zaradio 22 milijarde dolara u prvih 6 mjeseci 2020. godine

Kao jedan od primjera u kojima bi slušalice mogle pomoći navodi se da, kad se osoba koja ih nosi nalazi pored cesti ili na cesti, one će po zvuku prepoznati s koje se strane nalazi saobraćajnica, odnosno automobili te će stišati ili pauzirati zvuk na slušalici bližoj saobraćajnici. Na drugoj slušalici jačina muzike, podcasta ili audio knjige ostaće ista. Još jedan primjer na koje bi slušalice mogle paziti na sigurnost svojih korisnika jeste putem ugrađenog akcelerometra koji bi mogao prepoznati ako biciklist prebrzo vozi. U tom slučaju, kada brzina prijeđe određenu granicu, slušalice će pauzirati zvuk i tako vozaču dati do znanja da bi trebao usporiti.

Procurila informacija koja potvrđuje 120 Hz ekran za iPhone 12 Pro

Pored sigurnosnih opcija, u prijavljenom patentu spominju se i fitness opcije, uključujući i praćenje pokreta glave korisnika te analiza tih pokreta, što bi naročito moglo biti korisno za one koji se bave yogom.

Istraživanja pokazuju da Apple Watch drži više od polovine tržišta pametnih satova

Nove modele AirPodsa očekujemo krajem ove ili početkom sljedeće godine, dok glasine o novom Pro modelu (AirPods Pro Lite) govore da će se na tržištu pojaviti tek 2022., ali pitanje je hoće li imati opcije opisane u patentu.

Apple planira u iPhone 12 ugraditi jeftinije baterije da kompenzuje cijenu 5G modema

(zimo)