Home Ostalo Električna i Autonomna Vozila BMW će uvesti pretplatu na napredne funkcije svojih automobila

BMW će uvesti pretplatu na napredne funkcije svojih automobila

Posljednjih godina u brojnim industrijama postali su popularni pretplatnički modeli. Mnogima je izgubilo smisao kupovati digitalne albume i plaćati ih desetak dolara, kada za isti mjesečni iznos možete imati pristup milionima pjesama. Isto je i s filmovima i dokumentarcima, stripovima, knjigama u digitalnom obliku, softverom koji koristimo na računarima, tabletima i telefonima itd.

Pratite Balkan IT i putem Vibera!

Pretplatnički modeli polako se šire i na neke druge industrije u kojima ih možda ne bi očekivali. Npr. neke automobilske kompanije omogućile su korisnicima da za plaćanje određene mjesečne pretplate dobiju mogućnost mijenjati automobile te kompanije kad god zažele (naravno, broj i vrsta vozila ovisi o uslovima pretplate). Dok neki proizvođači vozila i dalje eksperimentiraju s tim modelom, iz Mercedesa su ove sedmice objavili kako, zbog ne baš prevelikog interesa, odustaju od takvog servisa.

Facebook će vas obavestiti kad pokušate da podelite staru vest

Ali zato su prije 2 dana iz BMW-a objavili planove za vlastite pretplatničke modele kakve dosada baš nismo viđali u automobilima. Naime, umjesto plaćanja pretplate na automobile, u njemačkom automobilskom gigantu namjeravaju početi naplaćivati korištenje određenih opcija u svojim vozilima. Kupcima bi takve opcije bile dostupne mjesec ili tri mjeseca nakon kupovine, a ako ih žele nastaviti koristiti, trebaće platiti pretplatu.

Najveći broj Windows 10 korisnika nema najnoviju verziju tog operativnog sistema

Opcije koje su spomenuli na (virtuelnoj) konferenciji za medije održanoj prije dva dana odnose se na grijana sjedala, adaptivni tempomat, automatsko paljenje dugih svjetala itd. Takve bi opcije bile dostupne u automobilima, ali ako njihovi vlasnici ne bi plaćali određenu pretplatu, ne bi ih mogli koristiti. Pretplata bi se mogla plaćati na rok od nekoliko mjeseci ili nekoliko godina tako da bi kupci ovog vozila mogli plaćati usluge poput grijanih sjedala samo tokom zimskih mjeseci.

Nakon pada vrijednosti Facebook-a, Zuckerberg izgubio 7.2 milijardi dolara

Ideja BMW-a prilično je zanimljiva, ali kako je riječ o načinu poslovanja na koje vozači dosada nisu navikli, biće zanimljivo vidjeti kako će (i hoće li) prihvatiti plaćanje pretplate za korištenje dodatnih opcija u automobilu. Takođe, plaćanje dodatnih opcija omogućiće kupcima polovnih automobila da, nakon što kupe korišteni BMW, uz plaćanje mjesečne pretplate počnu koristiti neke dodatne mogućnost koje nije koristio prijašnji vlasnik.

LG navodno sprema telefon sa ekranom koji se može urolati

(zimo)