Home Ostalo Internet Nakon pada vrijednosti Facebook-a, Zuckerberg izgubio 7.2 milijardi dolara

Nakon pada vrijednosti Facebook-a, Zuckerberg izgubio 7.2 milijardi dolara

Mark Zuckerberg više nije treća najbogatija osoba na svijetu (nakon Gatesa i Bezosa) i to jer je zbog pada vrijednosti dionica Facebooka izgubio čak 7,2 milijarde dolara.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Sve je počelo kad je Facebook odbio cenzurisati ili barem smanjiti vidljivost objava predsjednika Trumpa vezanih uz predstojeće izbore i niz demonstracija vezanih uz rasnu netrpeljivost u SAD-u. Iako se Zuckerberg branio kako ne želi ograničavati slobodu govora, činjenica da se s njegovim stajalištem nisu složili ni njegovi zaposleni, a ni brojni korisnici, odrazila se i na prihode od oglašavanja.

Viber prekida poslovnu saradnju sa Facebookom

Neki od najvećih oglašivača poput Unilevera, Verizona pa čak i Coca-Cole, prekinuli su svoje oglašivačke kampanje na Facebooku zbog, kako su objasnili, činjenice da Facebook nije uspio zaustaviti govor mržnje i širenje lažnih informacija.

TikTik uhvaćen da špijunira korisnike

Zuckerberg je na ove poteze oglašivača i sve glasnije kritike odgovorio na svom profilu na Facebooku. Istaknuo je kako će društvena mreža označiti sve objave vezane uz izbore posebnim linkom koji će korisnike voditi na stranicu s informacijama o izborima u SAD-u. Takođe, proširiće svoju definiciju govora mržnje (a s tim i precizirati što će se sankcionirati), ali i zabraniti sve oglase u kojima se drugu demografsku skupinu označava kao opasnu.

Japanci osmislili uređaj koji omogućava razgovor telefonom kada nosite zaštitnu masku

Pravila koja danas uvodimo osmišljena su za suočavanje s promjenama koje su zahvatile našu zemlju. Predan sam tome da Facebook ostane mjesto na kojem ljudi mogu koristiti svoje glasove kako bi raspravljali o različitim temama, jer vjerujem da možemo učiniti više ako čujemo jedni druge. Ali, takođe se protivim mržnji, svemu što potiče nasilje ili brani glasanje i takav ćemo sadržaj uklanjati, bez obzira od koga dolazi. Nastavi ćemo s revidiranjem naših pravila i sarađivati sa stručnjacima te udruženjima civilnog društva kako bismo prilagodili naš pristup novim izazovima. Opstimističan sam i vjerujem da možemo ostvariti napredak po pitanju javnog zdravstva i rasne pravednosti, a istovremeno zadržati naše demokratske tradicije vezane uz slobodu izražavanja i glasanja. Predan sam nastojanjima da Facebook bude pozitivna snaga na ovom putovanju, zapisao je Zuckerberg.

Microsoft sprema redizajn Windows 10 Start menija

Three weeks ago, I committed to reviewing our policies ahead of the 2020 elections. That work is ongoing, but today I…

Gepostet von Mark Zuckerberg am Freitag, 26. Juni 2020

(zimo)