Home Ostalo Britanac bacio Bitcoine u trenutnoj vrijednosti od preko 88 miliona dolara na...

Britanac bacio Bitcoine u trenutnoj vrijednosti od preko 88 miliona dolara na smeće

Svi koji su tokom godina uložili novac u Bitcoin posljednjih su dana i mjeseci oduševljeni velikim rastom vrijednosti ove kriptovalute te na Coinbaseu cijena jednog Bitcoina iznosi više od 11 hiljada dolara.

Jedan od onih koji sigurno nije oduševljen ovim rastom jest James Howells, čovjek koji je rudario Bitcoin još 2009. godine kada je malo ko uopšte čuo za ovaj virtualni novac i kada ste na običnim laptop računarima bez problema mogli rudariti hiljada (da, hiljade) Bitcoina, za razliku od danas kada je potreban snažan hardver i velika potrošnja energije. Prema The Guardianu, Howell je rudario samo sedmicu dana i tokom tog vremena skupio 7500 Bitcoina, a prestao je s rudarenjem zbog prevelike buke i zagrijavanja laptopa koji su smetali njegovoj djevojci. Godinu poslije na laptop je prolio limunadu te je njegove dijelove prodao na eBayu, ali je zadržao hard disk na kojem se nalazio privatni ključ koji mu je potreban za pristup i trošenje Bitcoina i bez kojeg je ovaj virtualni novac zauvijek izgubljen.

Hard disk čuvao je tri godine, no prilikom pospremanja stana slučajno ga je bacio te je završio na smetlištu u Newportu, South Walesu gdje se trenutno nalazi zakopan ispod oko 200 hiljada tona smeća. Vrijednost novca koji je zakopan u dolarima trenutno iznosi više od 88 miliona, a ako se strelovit rast nastavi i dalje, ubrzo bi ta vrijednost mogla iznositi više od 100 miliona dolara.

Tokom godina pokušao se dokopati hard diska, no gradsko vijeće Newporta odbilo je njegov zahtjev za pokušajem potrage – kopanje po smeću nije isto kao i kopanje obične rupe jer je jako skupo, teško i opasno po okolinu, zahtijevalo bi pomoć brojnih stručnjaka te bi to bio prvi pokušaj takve vrste iskopavanja u Velikoj Britaniji koje nisu povezane s kriminalom. Takođe, u obzir je uzeta i činjenica da iskopavanjem nitko ne može garantovati da će Howellov disk zaista biti pronađen, odnosno ako ga slučajno i pronađu, pitanje je hoće li raditi nakon svih godina i uslova u kojima se nalazi.

To je kao da gledate svoj bankovni račun na kojem se nalaze milioni dolara, ali ih ne možete potrošiti, komentarisao je nesretni Howell za Wired situaciju u kojoj se nalazi, a njegovi Bitcoini samo su kap u moru ukupne količine ove kriptovalute koja je tokom godina nepovratno izgubljena.

Naime, prema predviđanju kompanije Chainalysis koja proučava Bitcoine, do sada je već izgubljeno između 2,78 i 3,79 miliona Bitcoina, što je zaista jako mnogo tog virtuelnog novca.

(zimo)