Home Ostalo Windows PC Chrome bi uskoro mogao predstati podržavati dodatke za blokiranje reklama

Chrome bi uskoro mogao predstati podržavati dodatke za blokiranje reklama

Projekat Chromium, zasnovan na otvorenom kodu iz kojega se dalje razvija Googleov web preglednik Chrome, Opera, Vivaldi a uskoro će i Microsoftov Edge, dobio je ovih dana službeni prijedlog izmjena, takozvani Manifest V3. U njemu ekipa koja stoji iza projekta pokušava pojednostaviti izradu eksternih dodataka, te povećati sigurnost za korisnike i developere, ali – čini  se – i uništiti neke oblike ekstenzija.

Na ovaj je novi Manifest oštro je reagirao Raymond Hill, developer koji održava uBlock Origin i uMatrix, popularne adblockere, izjavio je kako bi predložene promjene mogle potpuno “ubiti” njegove dodatke za Chrome. Promjene određenih developerskih API-ja, i restrikcije u pristupu određenim resursima, ograničiće slobodu ekstenzijama kako bi je, navodno, dali korisnicima. Pod parolom davanja korisnicima veće kontrole nad radom ekstenzija tako se “webRequest API” mijenja novim, nazvanim “eclarativeNetRequest”.

Na webRequest API oslanjaju se spomenuti adblockeri kako bi presreli oglase i zabranili njihovo prikazivanje, što prebacivanjem istoga u “read only” način rada više ne bi bilo moguće. Hill kaže kako bi ova promjena gotovo sigurno značila kraj za njegove adblockere, ali da bi AdBlockPlus i dalje radio jer se oslanja na jednostavnije mehanizme filtriranja.

Zanimljivo, ističu neki, baš taj adblocker direktno surađuje s Googleom (tj. dobija novac) kako bi njihove oglase propuštao do korisnika  pa vjerojatno zato i ne bi bio pogođen ovom promjenom. Chrome će, uskoro aktivirati i svoj adblocker, pa bi se ovaj prijedlog ukidanja nekih popularnih konkurentskih rješenja mogao gledati i u tom svjetlu.

Iz Googlea su po ovom pitanju izjavili kako su promjene na Chromiumu tek prijedlog, Manifest V3 i dalje je podložan promjenama, te kako ništa još nije odlučeno.

(bug)