Home Telefoni Čitač otiska prsta u ekranu Samsung Galaxy S10 telefona moguće prevariti odštampanim...

Čitač otiska prsta u ekranu Samsung Galaxy S10 telefona moguće prevariti odštampanim otiskom prsta na 3D štampaču

Na Imguru se prije nekoliko dana pojavila objava koja je zainteresovala mnoge u svijetu tehnologije. Jedan je korisnik, nadimka darkshark, objavio video i opis postupka “varanja” ultrazvučnog čitača otiska prsta na Samsungovom novom telefonu Galaxy S10. Ovaj model diči se nevidljivim čitačem otisaka prstiju smještenim ispod ekrana, koji bi zbog ultrazvučne tehnologije trebalo biti teže “prevariti” – ali čini se kako to nije previše teško učiniti.

Spomenuti je “haker” uspio u varanju otiska prsta u samo tri pokušaja. Proces je započeo fotografisanjem vlastitog otiska prsta na čaši za vino – što znači da zlonamjerni napadači vrlo lako mogu doći do otiska prsta svoje žrtve. Potom je uz pomoć softvera (Photoshopa i 3ds Maxa) izradio 3D model tog otiska i odštampao ga na AnyCubic Photon LCD 3D štampaču u smoli. Preciznost štampača deklarisana je na 45 mikrona po x i y osima, te 10 mikrona po z osi – što je više nego dovoljno za rekreiranje otiska prsta, kaže darkshark.

Štampanje je trajalo samo 13 minuta, a tri pokušaja štampe bila su potrebna kako bi se dobila tačna visina grebena papilarnih linija na otisku. Nakon uspješne štampe otisak je poslužio za otključavanje Galaxyja S10 – kao što možete vidjeti na priloženom videu – i to prilično dobro. Autor ovog “hacka” kaže kako ponekad ovim odštampanim otiskom telefon može otključati jednako lako kao i vlastitim prstom.

(bug)