Home Telefoni Da li Samsung sprema telefon sa izrezom na vrhu ekrana?

Da li Samsung sprema telefon sa izrezom na vrhu ekrana?

Za razliku od većine ostalih proizvođača mobitela Samsung već dosta dugo odolijeva pošasti zvanoj – notch. Štaviše, zbog određenih reklama još do juče bismo stavili ruku u vatru i nepokolebljivo tvrdili kako ta južnokorejska kompanija nikada neće u svojoj ponudi imati mobitele sa izrezimima na vrhu ekranu.

Ali od danas više nismo sigurni. Sudeći prema zadnjem patentu Samsung se sprema na tržište izbaciti svoj prvi telefon sa izrezom u ekranu. Prvi takav koji nam pada na pamet je Galaxy S10. U patentu se opisuje ekran koji sadrži čitač otiska prsta, ali za razliku od sličnih rješenja kod kojih je čitač smješten u određeni dio ekrana, Samsungovo rješenje omogućava da se cijeli ekran koristi kao čitač otiska prsta.

Zbog nove tehnologije takvi će uređaji imati i dodatni procesor (male snage) koji će biti zadužen za obavljanje zadataka kao što su skeniranje otiska prsta, upravljanje osvjetljenjem ekrana i dr. Procesor će nakon što korisnik dodirne ekran povećati njegovu osvijetljenost (sa 200 na 600 nita npr.) kako bi skeniranje prsta bilo preciznije.

Dok je uređaj zaključan, glavni procesor će biti u sleep modu, a dodatni procesor će se sve zadatke obavljati autonomno što će se na kraju povoljno odraziti i na autonomiju baterije koja će zbog manjih energetskih zahtjeva trajati duže.

Prema patentu za prvo, od ukupno tri skeniranja otiska prsta biće potrebno između 20 i 30 milisekundi. Za ostala dva između 60 i 90 milisekundi. Drugo i treće skeniranje otiska prsta uslijediće odmah nakon prvog, ali uz drugačiju osvijetljenost ekrana.

Iako je na skicama priloženim uz patent prikazan mobitel sa izrezom na vrtu ekrana to ne znači ujedno kako je urezani ekran gotova stvar. Pogotovo ako se uzme u obzir fotografija s nedavne prezentacije na kojoj se vide jedni od budući Samsungovih planova vezano uz ekrane na budućim mobilnim uređajima.

Na fotografiji se jasno vide skraćenice FoDUPSHoD i SoD, a koje se odnose na termine Fingerprint on Display, Under Panel Sensor, Haptic on Display i Sound on Display. Odnosno čitač ostiska prsta u ekranu, kamera ispod ekrana, vibracija putem ekrana i zvuk preko ekrana. Ako Samsung uspije realizovati stavke UPS i SoD tada neće biti potrebe za izrezanim ekranima jer će se kamere i zvučnici nalaziti ispod ekrana. Karakteristika HoD omogućit će ugradnju virtualnih haptičkih dugmadi koje će gejmerima dati bolji osjećaj tokom igranja na mobilnim uređajima.

(bug)