Home Ostalo Elon Musk optužen za prevaru

Elon Musk optužen za prevaru

Američka komisija za vrijednosne papire (SEC) optužila je izvršnog direktora Tesle Elona Muska za prevaru zbog niza lažnih tvitova, i traži da ga se ukloni s čela tog proizvođača električnih automobila te da mu se zabrani da bude direktor u bilo kojoj kompaniji čije su dionice uvrštene na burzu.

Tužba SEC-a, podnesena u četvrtak na federalnom sudu na Manhattanu, uslijedila je samo dva mjeseca nakon što je Musk putem Twittera poručio da razmišlja o povlačenju dionica Tesle s burze i da je to za kompaniju “najbolji put naprijed”.

“Musk je znao da su tvitovi lažni”

Osnivač Tesle poručio je početkom augusta i kako investitori podupiru taj plan, da je financiranje osigurano i da će dioničarima biti ponuđeno 420 dolara po dionici – za petinu više od tadašnje cijene.

Prema SEC-ovoj tužbi, Musk je znao da su ti njegovi tvitovi bili lažni i obmanjujući, s obzirom na to da nikada o takvoj transakciji nije razgovarao ni s jednim mogućim financijerom.

Ovom tužbom Musk je postao jedan od direktora najvišeg profila u tehnološkoj industriji kojega je SEC optužio za prevaru u vezi s vrijednosnim papirima.

Musk: Uvijek sam radio u interesu istine

Musk je poručio da nije učinio ništa loše.

“Ovaj neopravdani potez SEC-a duboko me ražalostio i razočarao. Uvijek sam radio u interesu istine, transparentnosti i ulagača. Integritet je najvažnija vrijednost u mom životu i činjenice će pokazati da to nikada nisam ni na koji način kompromitirao”, poručio je Musk u priopćenju.

Traže da se Musku zabrani da bude direktor

SEC u tužbi traži da se Muska ukloni s čelne pozicije u Tesli i da mu se zabrani da bude direktor u bilo kojoj drugoj kompaniji čije su dionice uvrštene na burzu, što je vrlo rijedak potez SEC-a protiv direktora neke poznate kompanije.

SEC također traži građansku novčanu kaznu i druge pravne lijekove protiv Muska.

Tužili ga i ulagači

Najava Muska da razmišlja o povlačenju dionica Tesle s burze već je prije rezultirala tužbom nekoliko ulagača koji su zbog toga izgubili milione dolara.

Naime, ubrzo nakon Muskove najave, cijena dionice Tesle pala je za 11 posto, na gotovo 380 dolara.

Premda je sljedećih dana cijena dionice pala, neki ulagači koji su i prije igrali na pad cijene dionice Tesle optužili su Muska za zavaravanje tržišta.

Tvrde da Musk, govoreći o cijeni dionice u delistiranju od 420 dolara, nije točno odredio odakle bi došao novac za taj posao i da su zbog njegovih najava izgubili milione dolara.

Prekršili su zakone i umjetno napuhali dionice Tesle

Između ostalog, optužili su Muska i Teslu da su prekršili savezne zakone o vrijednosnim papirima i umjetno napuhali cijenu dionice Tesle.

Nakon vijesti o SEC-ovoj tužbi, cijena dionice Tesle pala je u četvrtak u produženom trgovanju na Wall Streetu za 12 posto.

Kako piše BBC, Elon Musk u velikim je problemima.

Najgori scenarij?

Najgori scenarij za Muska bit će plaćanje goleme kazne, a usto bi mu moglo biti zabranjeno da u budućnosti bude direktor bilo koje kompanije u SAD-u koja je na burzi. To znači da bi njegovi dani upravljanja kompanijom Tesla bili gotovi, što je gotovo nezamislivo za kompaniju koja je isprepletena s Muskovom osobnošću i vizijom.

“Mislim da je važno pitanje kako izdati kaznu koja će disciplinirati Muska, ali koja u isto vrijeme neće uništiti njegovu vrijednost za dioničare Tesle”, rekao je profesor Joseph Grundfest s Pravnog fakulteta na Stanfordu koji je ujedno bio član spomenute Komisije koja tuži Muska.

Problem Twittera

Profesor Grundfest je za BBC izjavio kako postoji nekoliko rješenja za Muska da ostane u kompaniji, ako mu bude izrečena najstroža kazna.

“Možete zamisliti da postane glavni u odjelu za proizvodnju, dok netko drugi preuzima direktorsku poziciju. Ili može dobiti ‘dadilju za Twitter’, što bi značilo da ne smije komunicirati ni s kim o kompaniji prije nego što njegove tvitove ne provjeri odgovorna dorasla osoba”, rekao je profesor.

Iz Tesle nisu htjeli komentirati Muskovu budućnost. No profesor Grundfest podsjetio je na slučaj američke poduzetnice Marthe Stewart. Ona je zbog pronevjere odslužila zatvorsku kaznu, pristala na petogodišnju zabranu upravljanja kompanijom te je umjesto toga bila šefica kreativnog odjela u roku od pet godina. Ipak, u Muskovom slučaju, SEC ne zahtijeva zatvorsku kaznu.

Profesor Grundfest je zaključio kako treba priznati da Amerikanci vode u objavljivanju glupih tvitova.

Reakcije fanova

Postavlja se pitanje i kako će reagirati Teslini i Muskovi fanovi. Oni koji su odani fanovi već su frustrirani ovim potezom SEC-a, a usto su ljutiti i zabrinuti oko budućnosti kompanije. Osim SEC-a, i američki javni tužitelji su izvijestili kako su u ranim fazama istrage koju provode o toj kompaniji.

Osim ove dvije istrage, Musk će se uskoro suočiti i s tužbom od strane britanskog ronioca koji ga tuži za klevetu nakon što je Musk na Twitteru više puta rekao da je pedofil.

Neki od Muskovih fanova stoga govore da si je sam nanio štetu i da je sve ovo izazvano njegovim nepotrebnim postupcima.

(index)