Home Ostalo EU (opet) prijeti Google-u novčanom kaznom

EU (opet) prijeti Google-u novčanom kaznom

109
0
SHARE

Europska unija i IT industrija već su duže vrijeme na “ratnoj nozi”, a europski birokrati vrlo se često bave tehnološkim kompanijama i njihovim poslovnim praksama. Nije im strano kažnjavanje istih zbog izbjegavanja plaćanja poreza ili kršenja antitrust zakona, a ovih se dana ponovno na “nišanu” Europske komisije našao Google.

EU već godinama istražuje slučaj usluge Google Shopping. Prilikom njezinog razvoja Google je, smatraju u Europskoj komisiji, iskoristio svoj dominantni položaj na tržištu pretraživanja Interneta kako bi promovirao svoju novu uslugu, piše Financial Times. Uspoređivanje proizvoda putem Googleovog pretraživača navodi korisnike na kupnju putem također Googleove usluge, što se smatra nelojalnom konkurencijom i kršenjem antitrust pravila EU.

Slučaj vodi povjerenica EK za tržišno natjecanje Margrethe Vestager, a računa se da bi se kazna Googleu mogla kretati na razini od oko jedne milijarde eura, a uz novčanu kaznu kompanija bi mogla dobiti i obvezu da u zadanom roku ponudi rješenje za ukidanje nepoštene poslovne prakse. Propusti li to učiniti na vrijeme, Google bi mogao biti suočen s dodatnim penalima za svaki dan kašnjenja (u visini od 5% ukupnih dnevnih prihoda).

(bug)