Home Ostalo Windows PC Evropljani u 2019. godini vole AMD procesore

Evropljani u 2019. godini vole AMD procesore

Evropska European Hardware Association (EHA) objavila je rezultate istraživanja o najnovijim trendovima što se tiče računarskog hardvera na evropskom tržištu.

Novo istraživanje tiče se druge polovine ove godine te uključuje preko 10hiljada ispitanika i bavi se preferencijama korisnika što se tiče računarskog hardvera s posebnim naglaskom na procesore i GPU-ove.

Prema objavljenim rezultatima više od 60% korisnika u Evropi za svoj bi novi procesor odabralo neki iz ponude kompanije AMD. Za poređenje isto bi odabralo 50% ispitanika u prvoj dijelu 2019. godine odnosno 40% ispitanika u drugoj polovini prošle godine. Najveći razlog za porast broja korisnika koji žele AMD-ove procesore je nova Ryzen 3000 serija procesora.

Na tržištu GPU-ova je nešto drugačija situacija, ispitanici u 72,8% slučajeva preferiraju Nvidijina GeForce rješenja, dok bi njih oko 23% odabralo AMD-ova Radeon rješenja. U istraživanju je vidljiv veći broj ispitanika koji kombinuju AMD-ove procesore s AMD-ovim Redeon grafičkim karticama.

S druge strane mnogo je manji broj ispitanika koji kombinuju Intelove procesore s AMD-ovom Radeon grafikom (njih 2,9%). Mnogo je veći broj ispitanika preferira kombinovati Intelove procesore s Nvidijinom GeForce grafikom (njih 35%).

(bug)