Home Ostalo Facebook kriptovaluta navodno stiže do kraja mjeseca

Facebook kriptovaluta navodno stiže do kraja mjeseca

Kada je u februaru Facebook zabranio sadržaje koji promovišu kriptovalute počele su glasine da kompanija planira sopstveni coin, a u junu su te informacije sve bliže stvarnosti budući da se nova valuta očekuje do kraja meseca.

Kripto-projekat poneo je ime Libra, a zaposleni koji na njemu rade će, kako tvrde upućeni, moći da biraju da li žele da budu plaćeni na tradicionalni način, ili u novoj kriptovaluti. Pored zaposlenih, ciljna grupa nove valute su i građani zemalja u razvoju gde su velike inflacije, a plaćanje će uglavnom biti moguće u okviru Facebook proizvoda kao što su WhatsApp i Messenger. Pored toga kompanija planira i fizičke automate, poput bankomata, koji će se pojaviti nešto kasnije kako bi dodatno stabilizovali valutu.

Ako Facebook zaista bude lansirao svoju valutu ova će postati prvi coin koji je predstavljen tolikom broju korisnika, a zbog toga što 2,3 milijarde ljudi širom sveta koristi Facebook. Kompanija već sarađuje sa vladama različitih zemalja, te su dogovori o implementiranju valute u toku, a radi se i na preventivnim merama za sprečavanje prevara koje bi projekat vrlo brzo mogle da ugroze.

(pcpress)