Home Ostalo Facebook moderatori dobijaju odštetu od 52 miliona dolara zbog stresa na poslu

Facebook moderatori dobijaju odštetu od 52 miliona dolara zbog stresa na poslu

Društvena mreža Facebook pristala je da plati ukupnu odštetu od 52 miliona dolara sadašnjim i bivšim moderatorima sadržaja. To im je nadoknada za ugroženo mentalno zdravlje zbog posla koji obavljaju.

Svaki moderator dobiće najmanje 1.000 dolara, odlučio je sud u San Mateu, a moguća je i dodatna naknada ukoliko se dijagnostikuje post-traumatski stresni poremećaj (PTSP).

Nagodba obuhvata 11.250 moderatora, a pravnici smatraju da čak polovina njih može da ima pravo i na dodatnu odštetu zbog toga što im posao moderatora izaziva razne mentalne probleme, kao što su depresija i zavisnost.

Oni će moći da dobiju dodatnih 1.500 dolara, dok će moderatori sa potvrđenim PTSP moći da dobiju i dodatnih 6.000 dolara.

Ova tema dobila je veći odjek u javnosti još 2018. godine, kada je bivša moderatorka Selena Skola tužila Facebook, tvrdeći da je razvila PTSP za samo devet meseci, zbog toga što je njen posao podrazumevao da redovno pregleda fotografije i snimke silovanja, ubistava i samoubistava.

Osim ovoga, moderatori koji svakodnevno gledaju uznemirujući sadržaj imaće svake nedelje savetovanje sa psihologom. Za sada, sve obe odredbe obuhvataju samo moderatore iz Kalifornije, Arizone, Teksasa i Floride, ali s obzirom na važnost problema, možemo da očekujemo da će se ova priča širiti dalje.

Znate li da sadržaj našeg portala možete pratiti putem Vibera kao i preko Facebooka? Pored toga možete nas posjetiti na InstagramuYouTube ili Discordu. Kliknite ovdje i pridružite nam se!

(tehnopolis)