Home Ostalo Internet Facebook se uplašio optužbi za monopol i potencijalno razbijanje na manje kompanija

Facebook se uplašio optužbi za monopol i potencijalno razbijanje na manje kompanija

Facebook je, htjeli mi to priznati ili ne, postao najveća društvena mreža na svijetu te drži monopol na tom tržištu. Ali kako izbjeći optužbe za monopol među društvenim mrežama, ako si najveći i najpopularniji?

Znate li da možete pratiti Balkan Android i putem Vibera?

Telegram će uskoro imati 500 miliona korisnika

Pitate li Facebook, veoma jednostavno. Kako navodi Washington Post, Facebook je, u želji da izbjegne tužbe za kršenje pravila ponašanja na tržištu i monopol, ponudio drugim tehnološkim kompanijama da naprave konkurentske društvene mreže na osnovu Facebookovog koda. Naravno, sve bi bilo dogovoreno kroz ugovore o korištenju koda. Ono što je posebno zanimljivo je da su Facebookovi advokati takav aranžman ponudili samo nekoliko dana prije nego što su državni tužioci američkih saveznih država podigli zajedničku tužbu protiv Facebooka zbog povlaštenog položaja na tržištu.

Xiaomi objavio kako Mi 11 telefon neće imati punjač u kutiji

MediaTek je u trećem tromjesječju ove godine bio najveći svjetski prozvođač čipova za mobilne telefone

Washington Post navodi kako to nije jedina ideja koju su u Facebooku imali kako bi izbjegli tužbu. Tako su stvorili plan koji bi trebao pokriti sljedećih 10 godina Facebookovog rada, a koji predviđa stvaranje proizvoda kroz koji bi se plaćalo kreatorima sadržaja (influencerima, poznatim osobama i sličnima) za video sadržaj, baš kao što je to moguće na popularnoj aplikaciji Cameo. Druga se ideja oslanja na Facebookov plan za ujedinjavanje različitih komunikacijskih aplikacija (Instagram, Messenger i WhatsApp) na jednu komunikacijsku platformu. Osim što bi tako bolje mogli kontrolisati ko se dopisuje s kim, otežali bi potencijalno razbijanje Facebooka na manje kompanije.

Testovi Samsung Exynos 2100 čipseta pokazuju kako ne zaostaje za Snapdragon 888 čipom

I ove godine najplaćeniji YouTuber je devetogodišnji Rajan Kaji

U svakom slučaju čini se kako su tužbe dobro prestrašile ekipu u Facebooku. Što će na kraju biti s tim tužbama i Facebookom, teško je prognozirati. Možda do razbijanja na manje kompanije kao što je to svojevremeno urađeno sa drugim monopolistima tipa Standard Oil ili AT&T?

Pretplatite se na Balkan Android & iOS YouTube kanal

Srbija odustala od uvođenja 5G mreže u 2021. godini

 

(zimo)