Home Ostalo Francuska najavljuje zabranu Huawei 5G opreme

Francuska najavljuje zabranu Huawei 5G opreme

Francuske vlasti najavile su telekomima koji sada nabavljaju 5G opremu od Huaweija da dozvole za iste neće moći produžiti jednom kada inicijalne isteknu.

Pratite Balkan Android i putem Vibera!

Nedugo nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo, a slijedeći primjer SAD-a, objavilo da Huawei postaje nepoželjan dobavljač telekomunikacione opreme za 5G mreže, sličan potez povukla je i Francuska. Tamošnje su vlasti, poručile telekomima koji sada kupuju 5G opremu od Huaweija, da dozvole za istu neće moći produžiti. To znači da će im sada moći izdati dozvole za ovu opremu koje će vrijediti 3 do najviše 8 godina. Nakon toga Huawei će biti izbačen s tržišta, ne promijeni li se nešto u međuvremenu.

Bivši izvršni direktor Google osniva univerzitet za cyber sigurnost i AI

Francuska agencija za kibernetičku sigurnost ANSSI neslužbeno je najavila da će za to vrijeme omogućiti korištenje Huaweijeve 5G opreme, ali ne i nakon isteka inicijalnog perioda koji pokrivaju prve dozvole, saznao je Reuters.

Huawei Mobile Services imaju 700 miliona korisnika

Svejedno, kažu iz francuske agencije, ne preporučuju domaćim telekomima nabavku opreme ovog proizvođača niti sada, te za njihovu opremu izdaju licence na kraći period. Za poređenje, tehnologija koju prodaju Ericsson ili Nokia od njih gotovo redovno dobija osmogodišnje dozvole za korištenje u toj zemlji.

Britanija je prva država u Evropi koja zvanično implementira WiFi 6E

(bug)