Home Ostalo Google, Microsoft, Facebook i Amazon posjeduju oko polovine svjetskih podmorskih internet kablova

Google, Microsoft, Facebook i Amazon posjeduju oko polovine svjetskih podmorskih internet kablova

Kada se pomisli na globalne internet divove, bile one platforme ili društvene mreže poput Microsofta, Googlea, Facebooka, Amazona i drugih, uglavnom se misli na njihove usluge preko Interneta, eventualno na njihove cloud usluge. Ali Interneta pa ni velikih internet kompanija nema bez podmorskih kablova.

Svi podaci na Internetu putuju u obliku koda podmorskim optičkim kablovima od New Yorka do Sydneya, od Hong Konga do Londona. U podmorju okeana je skoro 750.000 milja kablova i čine vrlo bitan dio telekomunikacione infrastrukture. Ti su kablovi tanke niti staklenih vlakana koji podatke prenose skoro brzinom svjetlosti. Jedan kabl može prenijeti desetine terabita (Tb) informacija u sekundi te su time brži od satelitskog prenosa podataka i što je još važnije jeftiniji su.

Prema godišnjem izvještaju SubTel Forum Analyticsa za 2019./2020 godinu Annual Submarine Telecoms Industry Report, osmom po redu takvom izvještaju, među najvećim investitorima u podmorske kablove su upravo internet divovi Google, Microsoft, Amazon, Facebook. Te kompanije već posjeduju više od polovine kapaciteta podmorskih kablova, onaj dio koji sami ne koriste, daju u zakup. Ali očigledno na tome neće ostati. Google je nedavno završio postavljanja podmorskog kabla koje povezuju SAD s Čileom gdje im se nalazi najveći data centar u Južnoj Americi. Pri kraju je i postavljanje njihovog kabla od savezne američke države Virginije do Francuske. Google ima 13 data centara širom svijeta, a još osam je u izgradnji. Svi oni su potrebni za izvršavanje biliona pretraživanja preko Googleovog pretraživača, prenos oko 400 sati video zapisa svake minute, itd.

Google je, inače, u vlasništvu ili suvlasništvu najmanje 14 podmorskih kablova koji povezuju kontinente. Amazon, Facebook i Microsoft takođe su veliki ulagači ne samo u data centre nego i u podmorske optičke kablove u Sjevernoj Americi, Južnoj Americi, Aziji, Europi i Africi, navodi analitičkan kompanija TeleGeography.

Kako su podmorski kablovi jedna od strateških infrastruktura znaju biti i predmet geopolitičkih sporova. Na primjer, prošle godine Australija je blokirala kineskog tehnološkog giganta Huaweija u namjeri postavljanja kabla koji bi povezivao Australiju sa Salomonovim ostrvima.

Potražnja za podmorskim kablovima i dalje će sve snažnije rasti s obzirom na stalno i naglo povećanje podataka, zahtjevima za cloud, uvođenjem 5G tehnologije, WiFi 6 tehnologije.

(mreza)