Home Ostalo Windows PC Google najavio kako će Chrome podržavati Windows 7 sve do jula 2021....

Google najavio kako će Chrome podržavati Windows 7 sve do jula 2021. godine

Microsoft danas zvanično prestaje pružati podršku za Windowse 7. Danas će Windowsi 7 kroz Patch Tuesday program primiti zadnje patcheve i biti poslani u zasluženu penziju.

Dio korisnika, prije svega poslovni korisnici koji i dalje koriste softver koji nije u potpunosti ili uopšte kompatibilan s Window 10 nastaviće koristi Windows 7 i dalje. Ako žele nastaviti primati zakrpe za otkrivene sigurnosne propuste moraće, uz plaćanje, ugovoriti uslugu Extended Security Update.

Kućni korisnici sigurno se neće odlučiti na plaćanje već će Windows 7 nastaviti koristiti bez novih sigurnosnih zakrpa. Ono što bi moglo zabrinuti kućne, ali i poslovne korisnike jeste pitanje koliko će proizvođači njihovih omiljenih aplikacija nastaviti podržavati Windows 7.

Po tom pitanju prvi se oglasio Google, koji je proizvođač najpopularnijeg Internet preglednika – Chromea. Prema trenutnim podacima, korisnici ovog preglednika nemaju brige do sredine 2021. godine, tačnije do 15. jula 2021. Do tog datuma Google je obećao kako će Chrome biti ažuriran i za Windowse 7, nakon toga – možda.

Mozilla čiji je Firefox drugi najpopularniji Internet preglednik u svijetu za sada se nije oglasila po ovom pitanju. Ali vjeruje se kako će i ona nastaviti održavati i Firefox za Windows 7, jer u svojoj ponudi odavno ima i Firefox ESR verziju, koja je sve do oznake 52.9 podržavala i prastari Windows XP. Sličan tretman se očekuje i za Windows 7.

(bug)