Home Ostalo Google pokreće platformu za streaming igara pod imenom Stadia

Google pokreće platformu za streaming igara pod imenom Stadia

Juče se na pozornici na sajmu GDC pojavio predsjednik Googlea, Sundar Pichai, koji je nakon kratkog uvoda i napomene da se ne bavi igranjem u prevelikoj mjeri najavio servis imena Stadia. Radi se o cloud gaming platformi na kojoj rade posljednjih nekoliko godina i koju su prvi put javnosti demonstrirali prošle godine kroz Project Stream, kada su odabrani igrači u SAD-u mogli kroz internet preglednik Chrome u cijelosti zaigrati Assassin’s Creed Odyssey.

Taj je test bio uspješan, no ono što imaju u planu puno je veće od toga. Stadia je servis koji je zamišljen za sve igrače i kojem ćete moći pristupiti s bilo kojeg uređaja koji koristi njihov preglednik, Chromecast ili se radi o Pixel uređaju. Google kaže da ćete svakoj igri koja će biti dostupna na njihovom servisu moći pristupiti za pet sekundi, nema nikakvih preuzimanja i čekanja nadogradnji, te smo dobili demonstraciju u kojoj se akcija nastavlja tamo gdje ste stali nazavisno o tome promijenite li uređaj.

Što se tiče hardvera i softvera koji će pokretati ovaj servis, Google se odlučio na AMD-ov hardver (vjerovatno neka verzija Vega 56 grafiki i Epyc procesora – op. ur.) koji će postizati 10,7 teraflopsa u odnosu na 4,2 koje ima PS4 Pro i 6 koje ima Xbox One X te Linux, a svaku igru moći ćete zaigrati u 4K rezoluciji s podrškom za HDR i 60 frejmova u sekundi. U planu je i podrška za 8K sa 120 frejmova u sekundi, kada ta rezolucija bude u široj upotrebi, ali o tom potom. Iako ćete moći koristiti bilo koji USB kontroler, predstavljen je i novi kontroler koji ima posebne funkcije vezane uz servis (klikom na jedno dugme za Google Assistant i klikom na drugo za dijeljenje sadržaja na YouTube).

Ovaj servis ne služi samo za igrače, već i za developere i one koji stvaraju sadržaje za YouTube. Za vrijeme prezentacije pojavilo se nekoliko članova raznih razvojnih timova, pa smo saznali da će Doom Eternal na kojem radi id Software biti moguće zaigrati putem Stadie. Bilo je rečeno da će imati podršku za 4K rezoluciju i da će se vrtjeti u 60 frejmova u sekundi, a od drugih velikih naslova znamo da je Assassin’s Creed Odyssey već u funkciji. Nezavisni timovi će takođe moći sudjelovati, dok je trenutni popis kompanija tehnologija koje će se koristiti impresivan. Takođe, pri kraju prezentacije se na pozornici pojavila Jade Raymond (najpoznatija po radu na serijalu Assassin’s Creed) koja je objavila ime novog studija – Stadia Games and Entertainment – koji će biti zadužen za razvoj novih igara, kao i pomaganje drugim timovima da sve glatko radi.

Naravno, da bi to sve radilo moraćete imati veoma brzu internet vezu, a koliko tačno, Google nije bio spreman reći. Ono što su bili spremni za kraj podijeliti je da će Stadia zaživjeti ove godine prvo u SAD-u, Kanadi i “većini Europskih zemalja”, što naravno znači da ništa od dostupnosti u regionu. Kada će ostale zemlje biti uključene, ne zna se. Takođe se ne zna koliko će koštati pretplata, jer će vjerojatno, kao i svi ostali servisi ovog tipa, mjesečno zahtijevati neku svotu novaca za korištenje.

Iako sve to zvuči veoma obećavajuće, treba vidjeti kako će funkcionisati u praksi i kako će riješiti najveći problem u ovom tipu igranja – lag. Microsoft je na prošlogodišnjem sajmu E3 najavio da i oni vide budućnost igara u cloud gamingu i rade na svom rješenju, pa ćemo vidjeti ko će (i ako) uspjeti to izvesti. Ako želite, cijelu prezentaciju možete pogledati ispod teksta i pratiti Twitter, odnosno Facebook profile na kojima će se objavljivati novosti vezane uz servis.

(bug)