Home Ostalo Gadgeti Google predstavio Pixelbook Go laptop, Nest Mini i Nest WiFi pametne zvučnike...

Google predstavio Pixelbook Go laptop, Nest Mini i Nest WiFi pametne zvučnike te Pixel Buds slušalice

Google je juče predstavio nove uređaje iz serija Pixel i Nest. Predstavljeno je dosta toga, od pametnih telefona i bežičnih slušalica do pametnih zvučnika i jednog Chromebooka. Iznenađenja po pitanju dizajna nije bilo zahvaljujući brojnim leakovima koji su se pojavili zadnjih mjeseci. Pixel 4 i Pixel 4 XL smo detaljno pokrili juče, odmah nakon samog predstavljanja, što možete pričitati ovdje.

Drugi značajniji uređaj koji je predstavljen tog dana jest Pixelbook Go. Kako sam naziv uređaja otkriva riječ je o laptopu s Chrome OS-om. Pixelbook Go opremljen je sa 13,3“ ekranom osjetljivim na dodir. U ponudi su dva tipa ekrana LCD rezolucije 1.920 x 1.080 piksela i 4K Ultra HD Molecular Display rezolucije 3.840 x 2.160 piksela.

Zavisno od modela Pixelbook Go dolazi u konfiguraciji s Core m3, Core i5 ili Core i7 procesorima (osma generacija), sa 8 ili 16 GB RAM-a te s 64, 128 ili 256 GB prostora za skladište. Kućište laptopa je od magnezijuma. Pixelbook Go ima sve standardne karakteristike – tastaturu s pozadinskim osvjetljenjem, podršku za Wi-Fi i Bluetooh mreže, veliki trackpad, te web kameru rezolucije 1080p koja može snimati video pri 60 fps. Po pitanju sigurnosti tu je sigurnosni čip Titan C.

Od portova zastupljeni su samo USB-C (2x) i 3,5-milimetarski audio port (1x). Modeli s FHD ekranom opremljeni su sa baterijom kapaciteta 47 Wh, a sa 4K ekranom s baterijom od 56 Wh. Ovisno o načinu upotrebe Pixelbook Go s jednim punjenjem može neprekidno raditi do 12 sati. Punjenje se odvija preko 45W punjača koji će baterije u potpunosti napuniti u roku 2 sata i 20 minuta. Dimenzije uređaja su 331 x 206,3 x 13,4 milimetara, a masa 1.061 (FHD), odnosno 1.090 grama (4K).

Pixelbook Go će biti dostupan u dvije boje – Just Black i Not Pink. Početna cijena je 649 USD za model s Core m3 procesorom, dok će za najskuplji model s Core i7 procesorom i 4K ekranom biti potrebno izdvojiti 1.399 USD.

U Nest liniji Google je predstavio nove Nest Mini i Nest Wifi uređaje. Nest Mini je nasljednik Google Home Minija i kao takav predstavlja novu generaciju pametnih zvučnika-asistenata. Novi model je zadržao dimenzije prethodnog, ali je dobio i veći zvučnik sa 40% snažnijim basom. Takođe dodane su novI kapacitivni tasteri i LE dideo kojima se olakšava upotreba i komunikacija s uređajem. Ovo je ujedno i najjeftiniji predstavljeni uređaj – košta 49 USD. Nest Mini moći će se nabaviti u četiri boje – Chalk, Charcoal, Coral i Sky Blue.

Nest Wifi je kombinacija pametnog zvučnika i mesh routera. Google navodi kako se automatski spaja na postojeću mrežu te kako poboljšava pokrivenost Wi-Fi signalom za barem 25%. Za dodatna poboljšanja potrebno je dodati uređaje koje Google naziva – The Point, a koji se spajaju na Nest Wifi router. Cijena routera je 169 USD dok kompleti s jednom ili dvije pristupne tačke koštaju 269 USD, odnosno 349 USD.

Pixel Buds, najmanji su uređaj predstavljen na Made by Google događaju. Riječ je o bežičnim, in-ear, slušalicama sa 12-milimetarskim driverima. Imaju sve funkcije originalnog modela iz 2017. godine, ali su usput izgubile rep. Dizajn se promijenio nabolje, pa sada slušalice bolje prate oblik uha što ih čini udobnijima za nošenje.

Jedna od karakteristika je Adaptive Sound – koji automatski prilagođava jačinu zvuka zavisno o jačini zvuka (buke) u prostoru u kojem se korisnik nalazi. Da bi što bolje utišao okolnu buku za vrijeme poziva Google je u svaku slušalicu postavio po dva mikrofona samo za tu namjenu. Dodan je i govorni akcelerometar koji otkriva govor putem vibracija korisnikove vilice.

Pixel Buds za komunikaciju s drugim uređajima koristi Bluetooth, a s jednim punjenjem mogu raditi do 5 sati. Uz upotrebu kutije koja služi za skladištenje ali i kao punjač autonomija slušalica se produži na do 24 sata. Pixel Buds slušalice su otporne na vodu i znoj. Moći će se nabaviti u četiri boje – Clearly White, Oh So Orange, Quite Mint i Almost Black. Na tržište stižu u proljeće 2020. godine po cijeni od 179 USD.

(bug)