Home Ostalo Google razvija žicu osjetljivu na dodir za svoje slušalice i pametne zvučnike

Google razvija žicu osjetljivu na dodir za svoje slušalice i pametne zvučnike

Ako ste ikad koristili bežične slušalice znate da se njima može upravljati dodirom i gestovima. Želite promijeniti pjesmu? Jednostavno dotaknite određeno područje na slušalici.

Ali, kad su slušalice male, to često nije baš lak ni jednostavan zadatak.

Upravo zato u Googleu su razvili žicu osjetljivu na dodir. Tačnije, razvili su e-tekstil koji reaguje na dodire pa te signale pretvara u kontrole poput javljanja na poziv, pojačavanja zvuka, preskakanja pjesme i slično.

Žica koja je obavijena e-tekstilom tako reaguje na dodir, stiskanje, savijanje pa čak i povlačenje prstiju po njoj. Svaki gest ima drugo značenje i završava drugim akcijama. Osim toga, kroz nju je provučena optička nit koja mijenja boje, ovisno o gesti koju korisnik upotrijebi.

Hvatanje i stiskanje žice aktivira set elektroda koje nam omogućuju praćenje pokretapojasnili su iz Googlea te dodali kako žica “osjeća” na kojem dijelu je korisnik dodiruje, koliko dugo te s kojom snagom.

Iako je još u fazi prototipa, čini se kako su u Googleu na dobrom putu jer je u testiranjima žica “prepoznala” geste u čak 94 posto slučajeva.

Naš e-tekstil gotovo jednako brzo reaguje kao dodirivanje bežičnih slušalica, a čak je i brži nego da koristite upravljanje dugmadima, istaknuli su iz Googlea.

Žica osjetljiva na dodir mogla bi se tako koristiti kao žica za pametne slušalice, pametne zvučnike, ali i kao dio pametne odjeće, što bi omogućilo upravljanje muzikom ili pozivima povlačenjem, recimo, rukava ili guranjem ruke u džep.

Znate li da sadržaj našeg portala možete pratiti putem Vibera? Pridružite se našoj AndroidiOS ili Windows grupi.

(zimo)