Home Ostalo Google smatra da je mašinsko učenje u mobilnim telefonima budućnost tehnologije

Google smatra da je mašinsko učenje u mobilnim telefonima budućnost tehnologije

Google je na ovogodišnjoj Google I/O konferenciji veliki naglasak stavio na svoje usluge koje se temelje na mašinskom učenju.

Konkretno, Google se što se tiče mašinskog učenja fokusirao na dva područja, ubacivanje što više opcija strojnog učenja na mobilne uređaje te korištenje mašinskog učenja kao sredstva koje će olakšati život i pomoći određenim kategorijama korisnika (slijepim osobama, dijagnostici malignih oboljenja i osobama koje imaju poteškoća u čitanju i pisanju).

Time je kompanija iz Mountain Viewa koja pretpostavlja da se u skoroj budućnosti kompanije više neće toliko fokusirati na predstavljanje novih proizvoda, već će se staviti naglasak na mašinsko učenje kojim će se nastojati poboljšati postojeći kompanijini proizvodi. Google je već unio mnoga poboljšanja u svoj postojeći softver za mašinsko učenje što će samom Googleovom softveru ali i softveru trećih strana omogućiti vidljivo naprednije tehnike mašinskog učenja.

Google, kako je već spomenuto, namjerava učiniti pomak s usluga mašinskog učenja u cloudu prema uslugama za korisnike mobilnih uređaja. Mobilne aplikacije koje se temelje odnosno koriste mašinsko učenje trebale bi biti brze, omogućiti privatnost korisnika te biti sposobne za izvođenje svih svojih funkcija bez potrebe za internetskom vezom. U skladu s time, Google je najavio novi izvanmrežni način rada za njihov Google Assistant (koji zasad za svoj rad zahtjeva internetsku vezu).

(bug)