Home Ostalo Google želi da se izvuče od plaćanja kazne EU

Google želi da se izvuče od plaćanja kazne EU

Evropska komisija je početkom ljeta objavila kako su njihove institucije dokazale da se Google unutar EU ponašao monopolistički i preferirao svoje proizvode i usluge, te ih promovisao putem vlastitog pretraživača – što nije u skladu s poštenom tržišnom praksom kako je definišu u EU. Zbog toga je američkoj kompaniji tada određena i rekordna kazna, u iznosu od 2,42 milijarde eura, ali im je ostavljeno i 90 dana za žalbu.

Očekivano, Google je ovu mogućnost iskoristio te je juče službeno uputio žalbu na izrečenu kaznu. Opšti sud EU sa sjedištem u Luksemburgu zaprimio je Googleovu žalbu, ali ne i zahtjev da se za vrijeme rješavanja spora ukinu druge odluke Europske unije, poput one da se kompaniji zabrani nastavak poslovanja na način koji je uzrokovao istragu i kaznu. Google će, dakle, morati i dalje poštovati sadašnje odluke europskih regulatornih tijela koje se tiču monopolističkog ponašanja sve dok pravni proces ne bude završen.

Iz Opšteg suda EU kažu kako očekuju da bi cijeli proces revidiranja žalbe, pa sve do konačne odluke, mogao potrajati i nekoliko godina. Iz Evropske komisije uvjereni su da je njihova odluka o kazni donesena na čvrstim pravnim temeljima i da će neokrznuta proći kroz ovaj žalbeni postupak. Saga se, dakle, nastavlja.

(bug)