Home Ostalo Hakovani podaci brojnih njemačkih političara

Hakovani podaci brojnih njemačkih političara

Prilikom hakerskog napada na brojne njemačke političare u javnost nisu dospjeli osjetljivi podaci iz kancelarije Angele Merkel, ali njemačka vlada je napad okarakterisala kao ozbiljan.

Prema trenutnim informacijama među podacima koji su ukradeni nema osjetljivih dokumenta. Isto tako nisu pogođene ni mreže Bundeswehra, rekla je jedan od portparola vlade Martina Fietz.

Među podacima koji su se pojavili na internetu preko jednog Twitter naloga koji je u međuvremenu zatvoren, nalazila se adresa elektronske pošte kancelarke Angele Merkel kao i broj telefaksa kojim se koristi kancelarka. U mreži s koje su skinuti podaci su se nalazili i brojni brojevi mobilnih telefona ministara.

Slučaj u međuvremenu razmatra i Glavno javno tužilaštvo koje se uključuje u slučajeve prijetnje nacionalnoj sigurnosti. Ogromna količina podataka koju su hakeri objavili na internetu odnosi se privatnu korespondenciju stotina političara na svim nivoima ali i nekih popularnih javnih osoba i novinara.

Među oštećenim osobama javnog života su mnogi koji su već dosad bili žrtvama radikalno desnih snaga poput voditelja Jana Boehmermanna. Između ostalog su objavljivane i privatne fotografije s porodičnih ljetovanja. U oči upada i činjenica da od svih zastupničkih klubova u Bundestagu pogođen nije jedino klub desno populističke Alternative za Njemačku (AfD).

Da iza napada vjerojatno stoje osobe bliske radikalno desnoj sceni pretpostavlja i urednik online portala specijalizovanog za pitanje sigurnosti interneta netzpolitik.org Markus Beckendahl. Prema informacijama javnog servisa ARD, krađa podataka počela je još sredinom prošle godine i to kako se pretpostavlja hakovanjem pristupa softveru za elektronsku poštu Outlook Express.

Savezni ured za infromatiku (BSI) potvrdio je u međuvremenu da niti jedan od podataka objavljenih na spornom Twitter nalogu ne potiče iz zatvorene mreže Bundestaga i kancelarije Angele Merkel nego iz privatnih mail mail kao i iz društvenih mreža.

ARD-ov stručnjak za informatiku Patric Gensing smatra da napad nije imao konkretnu političku svrhu nego „širenje nesigurnosti i straha“, s obzirom na to da se radi o isključivo privatnim podacima. Portal t-online prenosi izjavu jednog tzv. YouTubera koji tvrdi da je komunicirao s osobom koja stoji iza hakerskog napada i koji tvrdi da se radi o djelu pojedinca koji želi privući pažnju.

(zimo)