Home Telefoni HTC najavio jeftiniji Exodus 1s blockchain telefon

HTC najavio jeftiniji Exodus 1s blockchain telefon

S obzirom na manjak uspjeha na tržištu pametnih telefona, kompanija HTC se u posljednje vrijeme koncentrisala na neke inovativne tehnologije kao što je na primjer blockchain.

Nakon Exodus 1 blockchain telefona koji je u prodaju došao s cijenom od 699 američkih dolara, tajvanska kompanija sprema novi ekonomičniji Exodus 1S model, koji bi u prodaju trebao doći s cijenom od 250 dolara.

Po uzoru na originalni Exodus 1 model i novi Exodus 1S donosi HTC Zion wallet (podržava nekoliko kriptovaluta i validaciju bitcoin transakcija na samom uređaju). Ukoliko korisnik ima microSD karticu s kapacitetom od barem 400 GB na uređaj je moguće snimiti i cijeli bitcoin novčanik.

Što se tiče karakteristika koje nemaju veze s blockchainom, Exodus 1S čini se pripada srednjoj klasi uređaja te čak sadrži i sada već pomalo zastarjele karakteristike kao što je 720p ekran, micro USB priključak, stari Android 8.1 Oreo sistem te samo jednu zadnju 13-megapikselnu kameru, selfie kamera je takođe 13-megapikselna.

Spomenuti 720p zaslon u 18:9 formatu ima dijagonalu od 5,7 inča, a tu je i Snapdragon 435 čip, 4 GB RAM-a, 64 GB interne memorije te 3,5-milimetarski priključak za slušalice. Exodus 1S će se u Evropi prodavati s cijenom od 219 evra.

(bug)