Home Telefoni Huawei do kraja mjeseca predstavlja Nova 5 i Nova 5i telefone

Huawei do kraja mjeseca predstavlja Nova 5 i Nova 5i telefone

Prema zadnjim informacijama Huawei bi do kraja ovog mjeseca trebao i zvanično predstaviti nove mobitele iz serije Nova. Riječ je o modelima Nova 5 i Nova 5i.

Nova 5 će biti flagship svoje serije, a Nova 5i slabiji, a time i cijenom prihvatljiviji model. Oba modela bit će opremljena s Huaweijevim procesorima, tačnije sa SoC-evima, Nova 5 će pokretati Kirin 980, a Nova 5i Kirin 710. To naravno neće biti jedine razlike između ova dva modela, razlikovaće se i po veličini ekrana, količini radne memorije, broju i kvaliteti kamera te po kapacitetu baterije i tehnologiji brzog punjenja.

Huawei Nova 5 kao najsnažniji model, svojevrsni flagship svoje serije imaće Kirin 980 SoC, a zavisno od modela 6 ili 8 GB RAM-a te 128 GB skladišnog prostora. Kamera na zadnjoj strani bi trebalo biti tri – glavna od 48 MP, te dodatne od 12 MP i 2MP. Ekran će biti 6,39“, rezolucija 2.340 x 1.080 piksela. Ekran će imati manju rupu u gornjem lijevom uglu unutar koje će biti smještena selfie kamera rezolucije 25 MP. Izvor navodi kako će unutar ekrana biti ugrađen i čitač otiska prsta. Baterija će imati kapacitet od 4.200 mAh i podržavaće tehnologiju brzog punjenja od 44W.

Što se slabijeg Nova 5i modela tiče, on će uz slabiji Kirin 710 SoC imati i manje radne memorije – 4 ili 6 GB, te slabije kamere. Sa zadnje strane Huawei je odlučio ugraditi kamere od 24 MP, 16 MP i 2 MP, a s prednje kameru od 16 MP. Huawei Nova 5i imaće i manji ekran – 5,84“, rezolucije 2.340 x 1.080 piksela. Skener otiska prsta kod ovog modela će biti standardan, izvan ekrana, na zadnjoj strani kućišta. Baterija će biti manjeg kapaciteta 3.900 mAh i imaće sporiju tehnologiju brzog punjenja 10W.

U prilogu možete vidjeti zaštitna stakla i futrole za model Nova 5 koje potvrđuju dizajn uređaja. Ono što će razveseliti dio korisnika je to da je Huawei na oba modela odlučio zadržati 3,5-milimetarski audio port. Zvanično predstavljanje bi trebalo biti krajem ovog mjeseca, a tada će se znati i na kojim će se tržištima pojaviti i po kolikoj cijeni.

(bug)