Home Ostalo Huawei gradi 5G mrežu u Rusiji

Huawei gradi 5G mrežu u Rusiji

Nakon SAD, Velike Britanije i Južne Koreje, koje su na ograničenom području već pokrenule prve 5G mreže, ova tehnologija se polako širi i na druga područja svijeta. Tako su danas potpisani ugovori između Huaweija i ruskih operatera o gradnji 5G mreža na tamošnjem tržištu, koje će u funkciji biti krajem ove i početkom iduće godine.

Usput spomenimo da je u Rusiji do prije nekoliko godina glavnu ulogu u izgradnji mrežne infrastrukture imao Ericsson.  Međutim, 2014. godine, nakon što je Evropska unija Rusiji uvela sankcije, Ericsson gubi velik dio poslova na ruskom tržištu, a njegovo mjesto preuzimaju uglavnom Huawei i ZTE.

U Kini su ovih dana takođe dodijeljene koncesije za 5G mreže, i to operaterima China Mobile, China Unicom, China Telecom i China Broadcasting Network. China Mobile, najveći operater u državi, do septembra u komercijalni rad namjerava pustiti 5G mreže u 40 najvećih kineskih gradova.

Većinu posla definitivno će odraditi Huawei, koji je u svijetu već potpisao 46 ugovora o izgradnji 5G mreža i postavio preko 100.000 baznih stanica. S druge strane, strani ulagači na kineskom tržištu će pored Huaweija koristiti i usluge Ericssona i Nokia Networksa, prenosi Reuters.

Ostaje da vidimo kada će 5G mreže stići na područje  Balkana. Šta mislite koje godine bi se to moglo dogoditi?

(balkanandroid/mobhr)