Home Ostalo Huawei po treći put dobio privremenu dozvolu od 90 dana za poslovanje...

Huawei po treći put dobio privremenu dozvolu od 90 dana za poslovanje sa američkim kompanijama

Huawei je ovog ponedjeljka (19. novembra 2019.) dobio treće po redu produženje dozvole za poslovanje s američkim kompanijama. Po tom pitanju nema ništa novog, pravila su ostala ista kao i prethodna dva puta – starije uređaje Huawei može nadograđivati novim sigurnosnim zakrpama, ali na nove ne može implementirati GMS podršku.

U skladu s tim, uređaji iz serije Mate 30 i dalje neće imati potpunu funkcionalnost na kakvu su navikli kupci sa Zapada. Isto vrijedi i za sve telefone koje će Huawei predstaviti i u narednom periodu. Takođe kompanije poput Qualcomma i Microna ni dalje neće moći prodavati svoje čipove Huaweiju, jer taj dio spada pod klauzulu nacionalne sigurnosti.

Nova dozvola ponovno vrijedi narednih 90 dana, tačnije do 16. februara 2020. godine, čime su ujedno i demantovane ranije glasine kako će treće produženje trajati dve sedmice, odnosno šest mjeseci, zavisno od medija koji je navedenu informaciju plasirao.

Iako bi ukidanje zabrane bilo najjednostavnije za sve, Huawei ne miruje i konstantno radi na usavršavanju alternativne prodavnice aplikacijama i vlastitim servisima kojima će nastojati zamijeniti Googleove.

(bug)